ŽALOUDÍKOVÁ, R. Analýza odchylek obvyklých cen od cen stanovených dle vyhlášky u rodinných domů v praxi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Studnařová, Martina

Diplomantka se ve své práci zabývala analýzou odchylek obvyklých cen od cen stanovených dle vyhlášky u rodinných domů, a to v lokalitách Krnov a Opava, s následným zpracováním do matematického modelu. Zadání diplomové práce splnila v předepsaném rozsahu a dostála tak všem zadaným úkolům. Studentka práci rozdělila do 11 přehledných, vzájemně navazujících kapitol, ve kterých mimo jiné ucelenou formou popsala použité statistické metody. Dále podrobně popsala vybrané metodiky ocenění rodinných domů, věnuje se také popisu zájmové lokality a to nejen z obecného pohledu, ale také z hlediska situace na místním realitním trhu. Následně studentka provedla ocenění třemi způsoby, a výsledky aplikovala do matematického modelu, s cílem nastínit zjednodušené určování obvyklých cen u rodinných domů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání B Diplomantka zvolila vhodný způsob k řešení zadaného problému, cíle práce byly dodrženy.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A Teoretická část práce je zpracována přehlednou a ucelenou formou. Diplomantka v ní popisuje základní právní předpisy upravující oblast oceňování. Dále jsou podrobně popsány vybrané metodiky ocenění rodinných domů.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Úroveň práce odpovídá požadavkům kladeným na zpracování diplomové práce. Diplomantka využila všech dostupných informačních zdrojů k problematice oceňování rodinných domů.
Odborná úroveň diplomové práce B Jazyková úroveň odpovídá odborné slovní zásobě.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Výsledky a závěrečné vyhodnocení práce mohou být zcela jistě přínosem pro praktické využití. Závěry získané na základě nízkého počtu porovnávaných objektů nelze považovat za obecně platné, mají ale určitou vypovídající hodnotu při sestavování matematického modelu.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A Studentka projevila schopnost pracovat se všemi dostupnými literárními a internetovými zdroji. Nesrovnalosti v citacích nebyly shledány.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A Tabulky a grafy jsou přehledné, celkový způsob zpracování umožňuje v práci snadnou orientaci. Textová a grafická úprava odpovídá požadavkům pro diplomové práce.
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Cupal, Martin

V práci oceňuji zájem autorky o modelování veličin, které nás provázejí při oceňování nemovitostí; je však také patrné, že autorce základní teoretické základy z regresní analýzy a ekonometrie (v zásadě mely být proměnné nejprve testovány, zda jsou statisticky významné (t-testy) a testy multikolinearity a pak optimalizace modelu (např. step-wise))). Nicméně při značné toleranci k těmto nedostatkům lze považovat cíl v zásadě za splněný. Nelze se však ztotožnit se závěrem, že by model odhadnutý ze 16 pozorování při pevně daných parametrech měl být dobře použitelný v praxi. Navíc samotná R2 statistika ještě zdaleka nevypovídá o kvalitě modelu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky C Diplomová práce poměrně značně překračuje obvyklý rozsah 60-80 stran. Způsob citací: Volil bych uvedení alespoň jména autora a rok publikace v odkazech v textu. U internetových zdrojů musí být datum převzetí. V praktické části je textu práce uvedena spousta věcí, které paří do příloh DP, např. databáze. Pak by práce měla standardní rozsah.
Odborná jazyková úroveň C Stylistika a vyjadřování je v práci na průměrné úrovni.
Úplnost vypracování D Diplomová práce v teoretické části působí poněkud nespojitě, kapitoly jsou seskládané (6.statistické metody, 7. popis lokality. Např. Statistické metody nejsou ani nějak uvedeny, proč a jak byly metody vybrány...Jako informační zdroj lze jistě volit nepřeberné množství kvalitnějších a renomovanějších zdrojů než je wikipedie, pro regresní analýzu (např. Zvára, Koop, Verbeek). Matematická a statistická terminologie je v práci značně nepřesná. Označení "vyhlášková" metoda není žádný oficiální pojem.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce C Oceňuji v práci kap. 8 analýzu realitního trhu, přesto mělo být určitě obsáhlejší.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody C V práci oceňuji spíše záměr, uvedený i v cíli práce.
Přínos pro praktické i teoretické využití D Kapitola 11 se zabývá cílem DP; str. 93 u statistického testování hypotéz se vyslovujeme pro "zamítnutí nebo nezamítnutí". Pokud regrese využívá více než jednu vysvětlující proměnou, již se nejedná o přímku, ale o obecnou nadrovinu.
Obtížnost a správnost řešení C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 70548