SKALICKÝ, D. Metodika bezkontaktního měření teploty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Frk, Martin

Z obsahové stránky teoretické i praktické části bakalářské práce pan Skalicky naplnil všechny části zadání. Názorně sepsal a seznámil se se zákonitostmi uplatňujících se v oblasti bezkontaktního měření teplot a uvedl přehled používaných detektorů. V praktické části nejprve analyzoval různé možnosti provedení návrhu laboratorního pracoviště pro bezkontaktní měření teploty. Svou představu vymodeloval v příslušném softwaru a následně i zhmotnil a doplnil o zadání a návod k laboratorní úloze. S využitím kalibrátoru provedl porovnání a vyhodnocení vlastností různých infračervených měřičů teplot a termokamery. Vytvořená laboratorní úloha nalezne zajisté, po drobných modifikacích, uplatnění ve výuce předmětů zaměřených na diagnostické metody. V průběhu semestru pan Skalický pracoval samostatně, při osobních jednáních mě informoval o průběhu řešení, dosažených výsledcích a vyskytnuvších se úskalích. Po návštěvě většinou odcházel s dalšími naloženými požadavky a úkoly. K formálnímu zpracování nemám zásadní připomínky, práce se vyznačuje jednotnou grafickou úpravou i použitým stylem a neobsahuje žádné závažné stylistické a typografické nedostatky. V celé práci snad patří největší výtka k velikosti obrázkům, které při vizuální kontrole práce na monitoru nepůsobily tak špatným dojmem, jako v případě tištěné verzi.

Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Rozsívalová, Zdenka

Cílem předložené bakalářské práce je vytvoření laboratorního pracoviště pro bezkontaktní sledování teploty. Pan David Skalický vytvořil závěrečnou vysokoškolskou práci v rozsahu 37 stran, včetně seznamu použité literatury a přehledu v textu použitých symbolů, a doplnil ji 8 stranami přílohy, nabízející především návrh zadání a návodu pro laboratorní cvičení v materiálově orientovaných předmětech. Závěrečná vysokoškolská práce obsahuje tradičně teoretickou a praktickou část, úvod do řešené problematiky (chybí v Obsahu) a závěr, který je celkovým shrnutím řešení předloženého projektu. Teoretická část začíná charakteristikou teploty, přehledem metod pro bezkontaktní snímání teploty, včetně zákonitostí záření, výhod a nevýhod jednotlivých metodik a jejich aplikací v praxi. Na závěr teoretického rozboru je pojednáno o nejistotách měření vlivem různých faktorů, které se na přesnosti výsledku podílejí a ovlivňují jej. Praktická část popisuje realizaci laboratorního pracoviště použitého pro provedení potřebných experimentů a ověření jeho funkčnosti, včetně porovnání několika měřičů teploty. Značná pozornost je věnována sledování vlivu emisivity na měřenou teplotu. Předložená práce je sepsána přehledně a pečlivě, s vnější úpravou a grafickým zpracováním na dobré úrovni. Bakalářská práce a její zpracování splňují veškeré požadavky, kladené na závěrečnou vysokoškolskou práci, nutné pro doporučení práce k obhajobě. Výsledky provedených a vyhodnocených experimentů, stejně jako vytvořené laboratorní pracoviště, najdou využití, jak v laboratorní výuce předmětů zaměřených na diagnostické metody a zkušebnictví, tak při zpracování dalších závěrečných vysokoškolských prací.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Otázky

eVSKP id 74295