ŠTĚPÁNEK, M. REVITALIZACE PŘEDPOLÍ KVĚTNÉ ZAHRADY V KROMĚŘÍŽI [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Kopáčik, Gabriel

Odvážná urbanistická koncepce, brilantní architektura, jednoduchá a přesvědčivá adjustace. Připomenutí původní centrální orientace vstupu na hlavní osu zahrady se jevilo v úvodu prací při konzultaci se zástupci města a památkářů neakceptovatelné, ale tato bakalářská práce ukázala, že návrh nevyvolává žádné fatální zásahy do zahrady či struktury města a že přinejmenším stojí za zvážení. Otázky a náměty k obhajobě: - výhody a nevýhody staronového vstupu v podélné ose zahrady - způsob organizace provozu návštěvníků

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování kreativní, systematický, zodpovědný
Navrhovaná známka
A
Body
99

Posudek oponenta

Hrabec, Josef

Koncepce návrhu Martina Štěpánka vychází z předpokladu, že původní koncept zahrady jako obrazu Universa je dostatečně silný a aktuální i pro dnešního, konzumním způsobem života poznamenaného návštěvníka. Této optimistické vizi podřizuje zdařile urbanistické řešení daného úkolu. Neváhá otevřít zahradu i mimo uzavírající zdi a obnovit původní směr vstupu do areálu, třebaže by toto řešení v reálu přineslo množství problémů "navíc". Architektonické řešení vzdělávacího centra zahradní architektury u dnešního hlavního vstupu však vychází z ryze soudobých požadavků a také dnes hojně používaného, poněkud agresivního kompozičního principu kontrastu. Domnívám se, že takto exponovaná novostavba by si zasloužila jinou "kůži" než utilitární tepelnou izolaci s tenkou omítkou. Student vědomě rezignuje na konkrétnější řešení úpravy zelených ploch mezi stávajícími i navrženými objekty. V praxi by jistě využil spolupráce zahradního architekta, v bakalářské práci by si však mohl základní roli zeleně v celkové kompozici (vysoká a nízká zeleň, průhledy či pohledové blokády, střídání zelených a barevných ploch atd,) ujasnit.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A
Architektonické řešení C
Provozní řešení B
Technicko konstrukční řešení B
Formální úroveň C
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 23015