MATULÍK, M. Bio-elektromagnetická kompatibilita [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Matulík, Radomír

Posudek vedoucího bakálářské práce Název bakalářské práce: Bio-elektromagnetická kompatibilita Autor bakalářské práce: Martin Matulík Vedoucí bakalářské práce: Ing. Radomír Matulík Celá bakalářská práce je zpracována na velice dobré úrovni. Teoretická část je poměrně obsáhlá, zahrnuje širokou oblast vědních disciplín, zabývajících se vlivem záření elektromagnetické povahy na živé organismy. Mnohá témata jsou přitom rozpracována do značné hloubky, stále však jazykem srozumitelným laické veřejnosti. Praktická část zahrnuje sérii měření, která na sebe logicky navazují a umožňují letmý vhled do celé problematiky z pohledu odborných pracovníků, kteří obdobná měření provádějí v praxi. Autor tak odhaluje problémy i výzvy, s nimiž si tito specialisti musí umět poradit. Nakonec využil poznatků získaných v teoretické části k vyhodnocení výsledků měření a jejich vhodné interpretaci pro vyvození odpovídajících závěrů. Autor práce k tématu přistoupil odhodlaně a s opravdovým důrazem kladeným na kvalitu celé práce. Své schopnosti řešení komplexních problémů prokázal jak při sběru teoretických podkladů, tak jejich následném zpracování i praktickém využití. Teoretickou část zpracoval zcela samostatně, veškeré potřebné informační zdroje si sehnal svépomocí. K realizaci praktických měření aktivně vyhledal podporu akademických pracovníků i odborníků v soukromém sektoru. Jednotlivé experimenty záměrně koncipoval velmi názorným a srozumitelným způsobem. Umožnil tak i lidem, kteří se v této oblasti příliš neorientují, nazřít komplexnost celé problematiky a provázanost několika vědních oborů. Posuzovaná bakalářská práce přistupuje k tématu účinků elektromagnetických záření na živé organismy novým a neotřelým způsobem při zachování vysoké úrovně odbornosti. Vzhledem k jejímu rozsahu, úrovni zpracování jednotlivých témat i aktivnímu, iniciativnímu přístupu autora při její tvorbě, bych dílo klasifikoval stupněm „A“.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Rozsívalová, Zdenka

Student Martin Matulík vypracoval bakalářskou práci v rozsahu 61 strany, včetně souhrnu bibliografických citací a přehledu v textu použitých symbolů a zkratek. V rámci závěrečné vysokoškolské práce je řešena problematika účinků elektromagnetického záření na lidský organizmus, principy jejich působení, metody stanovení bezpečnostních standardů mezních hodnot záření. Projekt je rozdělen na teoretickou a experimentální část a je doplněn úvodem do studované oblasti a závěrem, shrnujícím výsledky praktických měření a jejich interpretaci. Rozsáhlá literární rešerše, přesahující běžný rozsah bakalářské práce, popisuje principy ionizujícího a neionizujícího záření, včetně ochrany před jejich nebezpečnými účinky, právní úpravy přípustných hodnot elektromagnetického záření v České republice a ve světě a využití tohoto záření především ve zdravotnictví, ale i při technických aplikacích. Jsou charakterizovány principy, působení a využití oblastí magnetické rezonance, počítačové tomografie, termoterapie a srovnání jednotlivých metodik. Praktická část se zabývá ochranou před ionizujícím zářením a stíněním takového záření. Vlastní experiment je zaměřen na snímání radiofrekvenčního spektra, popisuje použité zařízení, metodiku měření, nastavení měřicí techniky a vyhodnocení dosažených výsledků, včetně odpovídající vypovídací schopnosti. Tato část mohla být, co se týče provedených zkoušek, rozsáhlejší. Předložená práce je sepsána přehledně a pečlivě, s vnější úpravou a grafickým zpracováním na dobré úrovni. Bakalářská práce a její zpracování splňují veškeré požadavky, kladené na závěrečnou vysokoškolskou práci v bakalářském studijním programu, nutné pro doporučení práce k obhajobě. Výsledky provedených a vyhodnocených experimentů najdou uplatnění v otázkách působení a ochrany před ionizujícím zářením.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 76734