VOSTŘEL, M. Zhodnocení finanční situace podniku a návrhy na zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Čižinská, Romana

Autor zpracoval relativně detailní elementární finanční analýzu společnosti Cimbria HMD, s. r. o., která svým rozsahem značně převyšuje běžný standard. Ačkoliv by se určitě dal nalézt prostor jak v rovině interpretace vypočtených hodnot, tak i v části návrhové, považuji předložené dílo s ohledem na stupeň studia a stanovené požadavky za velmi dobře zpracované. Otázka k obhajobě: 1) S jakými slabinami je spojena vypovídací hodnota účetních výkazů sestavených dle českých účetních standardů z hlediska jejich využitelnosti pro finační analýzu? Uveďte konkrétní příklady.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků B
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji, včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Valenta, Mojmír

Práce studenta Marka Vostřela je věnována finančně-ekonomické analýze strojírenské firmy CIMBRIA HMD, s.r.o. v letech 2010-2013. Podle mého názoru student výborně zvládl tento nelehký úkol. Nelehký zdůrazňuji úmyslně, protože firma se v roce 2013 dramaticky změnila a to ve všech směrech: vlastnická struktura, personální struktura, struktura výroby, způsob financování, rozsáhlé investice a v neposlední řadě i nasazování nového informačního systému. To vše probíhalo v průběhu roku 2013 a zejména pak v posledních měsících tohoto roku. To vše výrazně ovlivnilo hospodářské výsledky a následně i ukazatele finanční analýzy. Student podle mého pochopil, že srovnává dvě těžko srovnatelná období (firma na konci roku je jiná než ta o rok či dokonce o 2 roky dříve) a dle mého názoru dostatečně slovně vysvětlil, proč daný ukazatel vychází výrazně odlišně. Navrhovaná opatření jsou v zásadě platná, některá z nich ale nejsou dle mého názoru aplikovatelná v konkrétní firmě s ohledem na skupinovou obchodní politiku a charakter produktu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 70256