SLOVÁK, V. REVITALIZACE PŘEDPOLÍ KVĚTNÉ ZAHRADY V KROMĚŘÍŽI [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Sochor, Jan

Velmi dlouho nemohl Václav Slovák najít svoji cestu k řešení zadaného úkolu a spíše kroužil s různými dílčími návrhy okolo celkového konceptu. Vyplatilo se mu ale, že vytrval a nevzdal se, protože nakonec nalezl tak lapidární koncept, že mu to umožnilo dokončit práci vzhledem k časové tísni nebývale rychle a kvalitně. Dle mého názoru je úkolem vedoucího práce zhodnotit především způsob, jakým autor projekt vytvořil a jak o něm byl schopen přemýšlet, a to je také předmětem mého hodnocení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Mazalová, Alena

Projekt svým řešením volných a funkčních ploch rozdělených uvnitř a vně elipsy dokazuje jemnost zacházení s pohledovými osami, které procházející návštěvník vnímá, ale neruší ho. Dokonce i vizuelní propojení pohledových os s ulicí přes okno s mříží je citlivým dotvořením konceptu, protože v těchto místech není nutné zahradu propojovat funkčně s okolním městem. Urbanistická koncepce je srovnatelná se současnými trendy. U nových objektů v severní a jižní části se nabízí otázka, když působí dojmem extrahované hmoty ze země, zda by neměly mít minimálně na střeše záhony a nebo pokryty celoplošně zelení, jakožto dokonání extrakce. Také je potřeba řešit více důkladně záhony tulipánů, jelikož květenství rostliny je v podstatě dvouměsíční a to i v Holandsku, tudíž se koncepce postavená na tulipánovém záhoně stává prázdná pro další měsíce návštěvnosti zahrad. Urbanisticky je práce velmi kvalitní architektonicky má rovněž silný potenciál.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Koncepce elipsovitých geometrických cest vymezujících rozhraní mezi funkčními plochami působí velmi moderně. Volnost prostoru kolem objektů Ptačí voliéry, Neptunovy fontány a Králičího kopce umocňuje vnímaní jejich přítomnosti jako dominantních prvků areálu.
Architektonické řešení B Nové objekty jež jsou ohraničeny ať už obvodovou zdí nebo cestou elipsovitého tvaru působí jako extrudovaná zemina do přijatelných měřítek dané funkci. Objekty jsou trochu na škodu řešeny jednoduchou současnou formou, materiálově odpovídající okolním objektům.
Provozní řešení B Funkce výstavních prostor je v areálu zdvojená.
Technicko konstrukční řešení B Železobetonová atika, je příliš masivní. Střešní plášť by bylo pravděpodobně dobré doplnit o další zatěžovací vrstvu kačírku nebo zeminy.
Formální úroveň A Graficky je projekt přehledný a koncepce jasně čitelná.
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 23000