HANUŠ, P. Analýza a modelování sensorů a aktuátorů stavebnice LEGO Mindstorm [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Grepl, Robert

Student pracoval relativně soustavně a samostatně a na dobré úrovni zvládl otázku identifikace servomotoru a naměření parametrů některých sensorů. K práci mám tyto nejdůležitější připomínky: - V rešerši téměř chybí požadovaná oblast "soutěže na univerzitách" a také kap. 2.6. není dostatečná - chybí zejména zaměření na modelování sensorů a aktuátorů. - Domnívám se, že kap. 3.6 zabývající se gyroskopickým sensorem je nedostatečná a obsahuje některé nejasnosti a nepřesnosti (omezení testování pouze na offset a drift, nejasná vizualizace, testování pouze v klidu).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Sova, Václav

Uvedená práce se zabývá především modelováním senzorů a aktuátorů populární stavebnice LEGO Mindstorms. Práce je přehledně a logicky členěná a s minimem překlepů. Po úvodní kapitole následuje kapitola věnovaná rešerši, v níž nás autor seznamuje s touto stavebnicí, jejími prvky a jejím využitím pro studentské a výzkumné účely. Následuje část, která je věnována vlastní práci studenta. Student se zabývá analýzou a modelováním těchto prvků stavebnice: servomotor, barevný senzor, ultrazvukový senzor a gyroskopický senzor. Student analyzuje funkci těchto prvků a výstupem je simulační model v prostředí Matlab/Simulink. Pouze u gyroskopického senzoru není výstupem simulační model, ale pouze shrnutí podrobného zkoumání jeho funkce, protože senzor vykazuje těžko popsatelné chování. Celkově práce působí velmi kvalitně a byly splněny všechny body zadání. Místy je ovšem prostor k podrobnějšímu zkoumání. Především u modelování servomotoru, kde je řešen pouze jeden směr otáčení a neprojeví se tak značná vůle v převodovce. Také grafy na obrázcích 3.34-3.36 by mohly být lépe řešeny. Je v nich mnoho průběhů, které nejdou rozlišit.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 68691