RŮŽIČKA, J. Výroba přípravku s využitím technologie Rapid Prototyping [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedlák, Josef

Posuzovaná bakalářská práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Práce se mimo jiné zabývá zejména návrhem, konstruováním a výrobou tvarově složitých součástí přípravku s využitím moderní CAD/CAM a aditivní technologie. Teoretická část práce je zaměřena na popis aditivní technologie Rapid Prototyping, CAD systémy (terminologii, základní pojmy) a použití přípravků. Praktická část práce se zabývá konstrukcí modelu přípravku pomocí parametrického programu SolidWorks a následnou výrobou na 3D tiskárně uPrint pracující na principu aditivní metody Fused Deposition Modeling. V práci je rovněž naznačena výroba součásti zakládací kostky pomocí CAM programu SolidCAM včetně volby použitého materiálu. Práce je ukončena technicko-ekonomickým zhodnocením, které je spojeno s rozborem a doporučením ekonomicky nejvhodnější varianty řešení výroby. Student získával potřebné informace a podklady na pravidelných konzultacích nejen na různých školních pracovištích, ale také na partnerských pracovištích, které se spolupodílely na řešení uvedeného tématu. Získané informace maximálně zužitkoval v předložené práci. Po grafické stránce je práce zpracována rovněž na výborné úrovni. Podklady potřebné pro svoji práci student čerpal z literárních, odborných, ale převážně z elektronických zdrojů, o které se také opírá. Při řešení bakalářské práce postupoval student správně. Prezentované výsledky jsou přesvědčivé a jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků, tabulek a grafických závislostí. Práce je přehledná a srozumitelná. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že student splnil zadání v plném rozsahu, a proto doporučuji bakalářskou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků A
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Zouhar, Jan

Práce se zabývá porovnáním konvenční technologie třískového obrábění s aplikací metody rapid prototyping. V úvodních kapitolách je uveden popis jednotlivých metod a aktuálních poznatků o problematice. V praktické části je provedeno porovnání metod. První část se věnuje CNC obrábění součásti s výpočtem nákladů, tato je provedena na základě dostupných informací. V druhé části je provedena analýza výroby na zařízení Uprint, postup přípravy, ukázka hotového dílu a výpočet nákladů. Zde jsou náklady vypočteny pouze jako spotřebovaný materiál i když autor v předchozí kapitole uvádí nutné kroky obsluhy, parametry a dobu práce zařízení. Tyto náklady vztahující se na reálnou dobu výroby, i když možná v zanedbatelné míře, je třeba vyčíslit. Práce jako celek působí uceleným dojmem a může sloužit jako vodítko pro další studium problému i k praktickému porovnání technologií.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 67147