NEJEDLÝ, Z. Mechanické a technologické vlastnosti duplexních ocelí v závislosti na hodnotě PREN [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Záděra, Antonín

Diplomová práce byla zaměřena do oblasti výroby, struktury a vlastností korozivzdorných duplexních ocelí. V rámci páce byl sledován vliv chemického složení oceli vyjádřený parametrem PREN, na strukturu a mechanické a technologické vlastnosti oceli. V práci jsou popsány výsledky hodnocení materiálů tahovou zkouškou, zkouškou rázem v ohybu a technologickou zkouškou. Diplomant se podílel samostatně na přípravě celého experimentu, zhotovení metalografických vzorků včetně jejich hodnocení. Práce je sestavena přehledným způsobem. Výsledky experimentu i jejich interpretace jsou jasně a logicky formulovány. Diplomová práce byla vypracována samostatně na velmi dobré jazykové i odborné úrovni. Výsledky práce jsou součástí společného výzkumu VUT v Brně a ŽĎAS a.s. Jedná se o první výsledky tohoto výzkumu, který má za cíl zavedení výroby odlitků z duplexních ocelí ve slévárně ŽĎAS a.s.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Čech, Jan

Diplomová práce Bc. Nejedlého se zabývá problematikou výroby odlitků z duplexních ocelí. Duplexní ocele jsou – na rozdíl od austenitických ocelí, poměrně mladou, avšak intenzivně se rozvíjející oblastí korozivzdorných materiálů. V teoretické části jsou za pomoci literárních (celkem 9) a internetových (celkem 10) zdrojů stručně popsány duplexní ocele. Jako první je v kapitole 1.3.1. zobrazen Schaefflerův diagram. Dále teoretická část popisuje význam koeficientu PREN a vliv jednotlivých legujících prvků na vlastnosti duplexních ocelí. Na závěr jsou popsány základní metalické a intermediální fáze typické pro duplexní ocele a způsobující degradaci jejich užitných vlastností. Celková metodika řešení praktické části odpovídá potřebám běžného výrobního procesu, tj. znát základní technologické (slévárenské) parametry oceli a dosáhnout požadované pevnostní i plastické hodnoty. V rámci experimentu byly ověřeny dva způsoby metalurgie výroby duplexních ocelí, s a bez využití vakuování oceli, pro duplexní ocele A890Gr4a, 5A a 6A lišící se hodnotou PREN. U všech ocelí byl nejdříve po mechanické i metalografické stránce ověřen litý stav oceli. Následně po TZ v ŽĎAS, a.s. byly ověřeny mechanické vlastnosti. U všech sledovaných ocelí byl normou požadované hodnoty dosaženy. Z pohledu strukturního bylo zajímavé především studium intermetalických fází nalezených v litém stavu. Bohužel v práci nebyl učiněn pokus o analýzu těchto fází pomocí elektronové mikroskopie, takže hodnocení je omezeno pouze na obecné konstatování , že vyšší obsah Cr a Mo podporuje vznik fází sigma a chí. Technologické zkoušky byly realizovány na tzv. Lukešově modelu, který kombinuje možnosti zjištění délkového i objemového smrštění. Experimentálně zjištěné údaje, omezené několika neúspěchy při odlévání, sice neumožnily hlubší rozbor problematiky, nicméně přinesly základní údaje vhodné pro práci technologa slévárny. Celkový dojem z předložené práce je kladný, hodnotím ji stupněm „B“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 71927