KAŠPAROVÁ, H. Měření zpomalení nákladních automobilů do 12 tun při brzdění motorem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Bradáč, Albert

Studentka splnila všechny cíle v zadání diplomové práce, samostatně zorganizovala a zrealizovala sérii měření s nákladními automobily a výsledky měření v práci vyhodnotila. Naměřené údaje mají podstatný praktický význam v oboru.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A
Odborná úroveň diplomové práce A
Přínos pro praktické i teoretické využití A
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Rešerše mohly být obsáhlejší a mohly zahrnovat i související zahraniční publikace.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Sedlák, Jaroslav

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování C Zadání práce bylo splněno, i když provedení měření by si zasloužilo více, jak tři vozidla. Nutno však přihlédnout k tomu, zajištění nákladních vozidel pro zkoušky je značně náročný problém.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce B Pro stanovení zpomalení bylo využito běžné metodiky, která nevylučuje vliv ostatních jízdních odporů. S ohledem na využití výsledků v praxi, však zahrnutí těchto dalších odporů je žádoucí. Bylo by však vhodné vyloučit odpor stoupání.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B Velká část diplomové práce je věnována obecnému popisu pojmů. Diplomová práce je zpracována přehledně.
Obtížnost a správnost řešení A Zajištění nákladních vozidel pro provádění zkoušek je náročný úkol. Autorka práce, i při malém počtu vozidel, získala obsáhlý soubor dat, kdy zohlednila zpomalení při zařazeném 3. až 6. RS a dále tato měření zopakovala pro nezatížené a zatížené vozidlo. Vykonání zkoušek bylo jistě organizačně i časově náročné.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Získaný soubor dat je využitelný ve znalecké praxi a doplňuje stávající dostupná statistická data.
Odborná jazyková úroveň B Autorka se vyjadřuje přesně a srozumitelně, i když na některých místech se nevyvarovala použití nepřesných výrazů.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky C U rovnic nejsou důsledně uváděny popisy veličin a jejich jednotek. Bylo by vhodné v práci pro jednu veličinu používat jednotné označení. Přehlednosti rovnic nepřispívá například označení zrychlení "a", v jiném místě jako "druhá derivace dráhy podle času" a v dalším místě jako "dv/dt". Seznam použitých zkratek a symbolů na straně č.61 je nekompletní
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 71599