ŽAMBERSKÝ, J. Elektromagnetický pulzní urychlovač projektilů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Frk, Martin

Na počátku tohoto akademického roku mě pan Žamberský oslovil a představil mně návrh jeho zadání pro závěrečnou práci. Společně jsme pak zadání doladili a vzhledem k tematickému zaměření na magnetické materiály, ale s upozorněním, že v oblasti návrhu elektronických modulů nebudou moje rady příliš nápomocné, jsem celou tuto práci zaštítil jako pedagogický vedoucí. Bakalářská práce není psána v mateřském jazyce, nýbrž byla použita angličtina. Z charakteru textu a použité úrovně větných skladeb se jedná o pokročilou úroveň, v které se střídají ukázkové pasáže spisovné formy s občasnými prvky neformální a hovorové angličtiny. Nutně proto musím přiznat, že jsem měl drobné problémy s pochopením a korekcí textu, což je ale dáno mou menší zkušeností s tímto jazykem. Jedinou větší výtku bych měl ke kapitole „Úvod“, která byla psána v době blížícího se termínu odevzdání a je v ní několik gramatických chyb. Angličtina postupně pronikla i do naší emailové korespondence, která byla nejčastějším komunikačním nástrojem z důvodu mých častých služebních cest a stáží v posledním roce. Jako správný pedagogický školitel jsem studentovi poskytl vhodné literární zdroje a zajistil případné zázemí v podobě laboratorních prostor a přístrojového vybavení, kterého však příliš nevyužil, neboť pracoval spíše v domácích podmínkách. V průběhu semestru pan Žamberský pracoval samostatně, pravidelně mě informoval o průběhu řešení, dosažených výsledcích a vyskytnuvších se úskalích. Výsledná práce zahrnuje kromě teoretického popisu účinků a využití magnetického pole a magnetických materiálů i teoretický návrh a postupnou optimalizaci parametrů tzv. „coilgunu“. Uvedené zařízení bylo i prakticky sestaveno a jeho funkce odzkoušeny. S čistým svědomím mohu konstatovat, že student naplnil zadání své práce a velice si vážím toho, že si mě, i přes pověst náročného a přísného školitele, vybral jako vedoucího.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Jirák, Josef

Předložená bakalářská práce řeší problematiku elektromagnetického pulzního urychlovače projektilů používajícího více urychlovacích cívek s postupným spínáním pro dosažení maximální účinnosti zařízení. Teoretická část práce v souladu se zadáním je věnována magnetickým vlastnostem materiálů se zaměřením na oblast feromagnetických materiálů a obsahuje výčet některých známých užití účinků magnetického pole v praktických aplikacích. Praktická část práce je na bakalářskou práci značně rozsáhlá a vychází z návrhu, řešení a realizace urychlovače používajícího k vystřelování projektilů jednu cívku. Pro tento typ urychlovač jsou provedeny experimenty, umožňující posoudit vliv mnoha parametrů návrhu na jeho vlastnosti. U popisu jednotlivých experimentů je cenné, že dosažené výsledky jsou doprovázeny komentářem s vyhodnocením. Nabyté znalosti s urychlovačem s jednou cívkou jsou zhodnoceny v návrhu a realizaci urychlovače používajícího čtyři cívky. Průchod proudu cívkami je možné u zařízení ovládat na základě monitorování průletu projektilu urychlovačem, k čemuž je v práci realizována elektronika ovládaná mikrokontrolerem. Experimenty potvrdily zhruba čtyřnásobné zlepšení účinnosti urychlovače oproti řešení s jednou cívkou. V práci pan Žamberský prokázal široký rozsah elektrotechnických znalostí a schopnost dovést realizaci do stadia funkčního vzorku. K mála výhradám patří snad jen kap. 5, která vzhledem k ostatnímu textu působí spíše naučně populárním charakterem. Práce je psána v angličtině, která je až na několik nedostatků na velmi dobré úrovni.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Otázky

eVSKP id 74296