BAKLÍK, R. Pracoviště pro testování referenčních solárních součástek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Vaněk, Jiří

Úkolem studenta v bakalářské práci bylo nastudování problematiky referenčních solárních součástek a sestavení měřicího pracoviště pro měření vlastností fotovoltaických panelů a článků s možností následné akreditace na kalibrační laboratoř solárních referenčních součástek. Student Radim Baklík ve své práci zpracoval teoretický úvod do problematiky referenčních solárních součástek a vytvořil seznam kalibračních laboratoří, které poskytují kalibraci přístrojů vhodných k proměřování solárních referenčních součástek. V praktické části pomocí vybraných přístrojů proměřil vlastnosti fotovoltaických panelů použitelných v roli solární referenčních součástek. Přes drobné nedostatky, jako jsou překlepy a stylistické problémy je práce sepsána přehledně, její vnější úprava a grafické zpracování jsou na dobré úrovni. Odborná úroveň odpovídá znalostem získaným v daném oboru bakalářského studijního programu. Předložená bakalářská práce a její zpracování splňují všechny požadavky kladené na bakalářskou práci. Proto doporučuji práci k obhajobě a všechny projevy studenta hodnotím známkou B.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Stojan, Radek

Student Radim Baklík se ve své bakalářské práci, zadané ústavem elektrotechnologie FEKT VUT v Brně, zabýval problematikou měření solárních referenčních součástek dle normy ČSN EN 60904-9. V návaznosti na požadavky uvedené normy sestavil měřicí pracoviště a proměřil vybrané solární články, respektive solární panely třech různých technologií. Předkládaná bakalářská práce v rozsahu 49 stran, včetně seznamu použité literatury, obrázků, tabulek a příloh, patří mezi obsáhlejší. Práce je celkově přehledně členěna. Má dobrou úroveň jak po stránce grafického, tak i stylistického zpracování. V textu se však nachází několik nepřesností a chyb jako např.: • věty na konci stran 15 a 40 (dole) nedávají smysl • na straně 34 se odkazuje na rovnici 2.2, která existuje s tímto označením v textu dvakrát (stejně jako rovnice 2.1) • drobné pravopisné chyby jako např. „po 11 hodině“ bez tečky, což se v textu opakuje Jedním z úkolů práce bylo seznámení se s výše uvedenou normou ČSN EN 60904-9. Devítistránkový, jak sám autor píše „překlad normy“, je zde dle mého názoru až příliš rozsáhlý a místy strojový. Definovat veličinu Air Mass jako „hmotnost vzduchu (strana 22)“ není vhodné. V další části práce již tuto veličinu autor definuje správně. Při popisu pyranometru SG420 (str. 25) je uvedeno, že “sériově zapojené termočlánky generují výstupní proud 4 – 20mA“. Uvedené tvrzení také není zcela přesné. Rozdíl napětí termočlánků je v pyranometru zesílen a následně převeden na standart proudové smyčky 4 – 20mA. V závěru student ještě mylně konstatuje, že: „Spektrum světla bylo proto určováno poněkud jednodušší metodou, a to poměrem délky stínu a výšky objektu.“. V textu se autor opírá i o ne příliš důvěryhodný zdroj literatury, jímž je Wikipedie [20]. Výše uvedené nepřesnosti nesnižují zásadním způsobem kvalitu práce. Zadání bakalářské práce bylo splněno. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a navrhuji klasifikaci dobře.

Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 74356