DUŠEK, J. Řízení procesu reaktivního magnetronového naprašování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Ing. Tomáš Fořt, Ph.D., ÚPT AVČR, Brno

1. Informace k zadání Úkolem bylo navržení programu pro řízení procesu naprašování tenkých vrstev aparaturou s magnetronem. Program měl umožnit automatizovaný provoz podle technologického postupu a zajišťovat reprodukovatelnost procesu. Bylo nutné nahradit ručně ovládané prvky aparatury za ovládané elektricky a provést potřebné úpravy. Zadání bylo bezezbytku splněno a předvedeno při depozičních testech. 2. Aktivita během řešení, konzultace, komunikace V průběhu řešení práce docházel Jan Dušek pravidelně na konzultace a řešil jednotlivé části zadání logicky a pečlivě. Rozsah práce vyžadoval samostatné hledání informací a konzultace s dalšími odborníky. Student se aktivně a samostatně připravoval a řešil jednotlivé části práce. 3. Aktivita při dokončování Práce byla dokončena v plném rozsahu. Jednotlivé části byly přehledně rozděleny do jednotlivých kapitol. Potřebné úpravy aparatury byly zdokumentovány a vyrobeny. Rozsah provedené práce na zařízení a rozsah a odladění výsledného programu zasluhují velké uznání. 4. Práce s literaturou S rozsáhlou dokumentací v angličtině k jednotlivým částem aparatury se student samostatně podrobně seznámil a získané informace aplikoval v jednotlivých částech řídícího programu.

Navrhovaná známka
A
Body
99

Posudek oponenta

Boušek, Jaroslav

Bakalářská práce pana Jana Duška byla řešena pro potřeby Ústavu přístrojové techniky AV ČR. Cílem práce bylo vytvoření ovládacího programu pro řízení depozice tenkých vrstev procesem reaktivního magnetronového naprašování a ověření funkčnosti tohoto programu při depozičních testech. Pro optimální činnost programu bylo nutné provést na stávající aparatuře mechanické úpravy. Z hlediska standardních požadavků na bakalářské práce je toto zadání náročné a vyžaduje nejen velmi dobré znalosti programovacích technik ale také dobrou orientaci v problematice depozice tenkých vrstev magnetronovým naprašováním a v neposlední řadě i konstrukční dovednosti. Uvádění zařízení do chodu bylo nepochybně časově náročné a kromě odborných znalostí bylo třeba i značné trpělivosti. Vlastni bakalářská práce je psána přehledně a její grafická úroveň je velmi dobrá. Jednotlivé kapitoly na sebe přirozeně navazují. Použitá literatura odpovídá rozsahu práce a je využívána vhodným způsobem. Po stručném úvodu je v druhé kapitole krátce shrnuta problematika reaktivního magnetronového naprašování a je popsán stávající stav depoziční aparatury. Největší prostor je v práci věnován kapitole „“3 Praktická část“ s celkovým rozsahem 34 stran. Zde jsou nejprve popsány jednotlivé bloky navrženého programu. Následuje popis mechanických úprav a přehled nutných úprav elektrických rozvodů včetně krátkého popisu pro tento účel navržených plošných spojů. Dle mého názoru je struktura navrženého programu optimální a poskytuje dostatečný prostor na případné další úpravy. Zde je třeba zdůraznit, že použití ovládacího modulu Quido USB 8/8 celý návrh výrazně zjednodušilo. Testování jednotlivých bloků programu a uvedení aparatury do chodu je popsáno v krátké kapitole “4 Testování“. Z výsledků prezentovaných v této kapitole vyplývá, že zadání práce bylo splněno v celém rozsahu. Bakalářskou práci pana Jana Duška doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Otázky

eVSKP id 74185