HAMPL, T. Systém pro bezdrátové měření času [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Bohrn, Marek

Student Tomáš Hampl vypracoval závěrečnou bakalářskou práci na téma Systém pro bezdrátové měření času. Po odborné stránce je práce na dobré úrovni. Student navrhl a vyrobil tři bezdrátově komunikující moduly řízené mikrokontroléry Atmel. Při jejich realizaci se naučil pracovat s vývojovým prostředím pro použité mikrontroléry. Programové vybavení realizoval v jazyce C. Dále vytvořil uživatelskou ovládací aplikaci pro PC. Student sice docházel průběžně na konzultace, práci si však nerozdělil rovnoměrně. To se projevilo menšími chybami v obvodovém návrhu, které ale neměly výrazný vliv na funkci systému. Verifikace a ladění programového vybavení mohly být provedeny pečlivěji. Zadání práce bylo splněno, a i přes menší nedostatky v praktické realizaci uděluji hodnocení stupněm B s počtem bodů 83.

Navrhovaná známka
B
Body
83

Posudek oponenta

Pristach, Marián

Cílem bakalářské práce byl návrh a realizace systému pro bezdrátové měření času, který má být použit při různých soutěžích dobrovolných hasičů. Textová část práce je přehledně rozdělena na teoretickou část a praktickou část, která popisuje návrh a praktickou realizaci systému. Kapitoly popisující praktickou část by mohly být obsáhlejší a podrobněji popisovat navržený systém. V práci chybí například popis, jakým způsobem jednotlivé moduly mezi sebou navzájem komunikují. Formální stránka práce je na dobré úrovni. Praktická část práce je na dobré odborné úrovni. Student v rámci řešení bakalářské práce navrhl a realizoval systém měření času skládající se ze tří částí - modulu pro počítač, cílového zařízení a samotných stopek s LED displejem. Navržený systém umožňuje základní funkce, ale pro praktické použití by se některé funkce mohly rozšířit. Jedná se například o vynulování údaje na displeji z počítače, doplnění zabezpečení komunikace pro zvýšení spolehlivosti přenosu apod. Z odborného hlediska se v práci vyskytuje několik nepřesností jako je použití 16 MHz krystalu při napájení mikrokontrolérů s napětím 3,3 V, jehož frekvence je mimo doporučené hodnoty uvedené výrobcem, nebo připojení pinu VCCIO u obvodu FT232RL na 5 V namísto 3,3 V. Zadání práce je splněno a realizovaný systém je funkční. Práci doporučuji k obhajobě a na základě uvedených informací hodnotím stupněm dobře (76b).

Navrhovaná známka
C
Body
76

Otázky

eVSKP id 74191