VLAŠÍN, M. Subjektivní stanovení množství rušivého šumu u hudebních záznamů z gramofonových desek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Rášo, Ondřej

Student pracoval samostatně a zadání bylo splněno. Práci lze vytknout často se vyskytující nepřesné formulace či zavádějící větná spojení. Obojí značně snižuje čtivost bakalářské práce. Struktura práce také není optimální. Náplně jednotlivých kapitol jsou mnohdy matoucí. Student se například již v úvodu snaží vymezit základní pojmy, nebo zde popisuje typy nahrávek, které použil v psychoakustickém experimentu, tedy v jedné z posledních kapitol. V práci mi chybí důkladnější popis testovaných zvukových podnětů, zejména pak jejich časové průběhy a spektrogramy. Největší výtku ovšem vidím ve statistickém zhodnocení. Chybí zde totiž hlubší diskuze a zamyšlení nad získanými výsledky z této statistiky. Mnohdy tato diskuze zde není vůbec. Většinou je zde pouhé suché konstatování, např. že test je signifikantní, ale již zde není vedena úvaha proč tomu tak je a jaké lze z toho vyvodit závěry. Nicméně práci jako celek považuji za zdařilou a celkově ji hodnotí za C/75 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Martinásek, Zdeněk

Bakalářská práce se zabývá subjektivním hodnocení rušení záznamu gramofonové desky. K práci mám následující připomínky: některé použité formulace jsou nepřesné. Struktura práce je vcelku logicky a dobře zvolena (až na některé detaily, př. vysvětlení pojmů maskování mělo být napsáno dříve v úvodu). Popis os u grafů je nečitelný (př. obr 2.3). Nedostatkem je absence důkladnějšího popisu testovaných zvukových podnětů (určitě bych očekával časové průběhy a spektrogramy). Metodika testování je zvolena vhodně a vytvořený program, dle obrázků v práci, je naprogramován také dobře. Velkým nedostatkem bylo, že na přiloženém CD nebyl nalezen uváděný Program.jar (jen nezkompilované zdrojové kódy, takto nebyl vytvořený program testován). Autor také mohl uvést výsledky z dotazníku. Statistické testy jsou dobře zpracovány, ale chybí zde hlubší diskuze a zamyšlení nad získanými výsledky (odpověď na otázku: proč tomu tak bylo?). Lze konstatovat, že zadání práce bylo splněno a práce jako celek je dobře zpracovaná s přihlédnutím na výše zmíněné nedostatky navrhuji hodnotit známkou dobře, C.

Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 73781