MAJTÁN, M. Klient-server applikace založená na technologii CORBA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Karásek, Jan

Student Martin Majtán vypracoval bakalářskou práci na téma „Klient-server aplikace založená na technologii CORBA“. Na začátku práce je zpracována rešerše týkající se síťových komunikačních technologií používaných při vývoji aplikací typu klient-server v programovacím jazyce JAVA. Student provedl srovnání výhod a nevýhod nastudovaných technologií a zaměřil se na technologie CORBA a Hessian. V praktické části je prezentován návrh paralelizace genetického algoritmu pro problém batohu, který implementuje a srovnává se zpracováním algoritmu v jednom vlákně. Dále student vytvořil dva distribuované modely algoritmu na základě znalostí z první části práce a jejich výsledky srovnal s předcházejícími. Během zpracování práce se student pravidelně účastnil konzultací a byl schopný samostatně řešit problémy vzniklé během zpracování práce. Zkušební komisi navrhuji hodnocení práce stupněm "výborně/A".

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Mašek, Jan

Práce se zabývá vytvořením aplikace typu klient-server v programovacím jazyce JAVA založené na technologiích CORBA a Hessian. V práci jsou paralelizovány funkce genetického algoritmu, který je použit pro řešení problému naplnění batohu. V teoretické části jsou popsány a srovnány technologie JAVA RMI, CORBA a Hessian. Praktická část se zabývá popisem vytvořeného programu a srovnáním naměřených výsledků. Program byl nasazen a testován na různém počtu klienských stanic s různými počty použitých vláken a pro různé velikosti populace genetického algoritmu. Výsledky funkčnosti jednotlivých techologií byly detailně popsány a diskutovány. Zadání práce bylo splněno. Po obsahové i formální stránce je práce na velmi vysoké úrovni. Je dobře členěna, má dobrou grafickou úpravu, vytknout lze jen nepřeložení anglických výrazů v seznamu zkratek a názvy tabulek pod tabulkami místo nad nimi. Práce je přínosem a hodnotím ji stupněm A/97 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Otázky

eVSKP id 73748