KŘÍŽ, P. Software pro zpracování dat hlukoměru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Kurc, David

Bakalářská práce je zaměřena na měření hluku. Hlavním úkolem bylo vytvoření softwaru pro zpracování souborů vygenerovaných při měření hlukoměrem včetně statistického zpracování a konceptu nejistot. Software byl vytvořen v Matlabu s vlastním grafickým rozhraním, jeho funkčnost byla otestována pomocí několika experimentů. Průběh a výsledky experimentů jsou uvedeny v praktické části práce. Zadání bylo splněno. Formální úroveň práce je na vysoké úrovni, text obsahuje pouze menší množství překlepů (např. etanolů místo etanolů, viz str. 29). Student pravidelně využíval konzultace, k řešení práce přistupoval zodpovědně a aktivně.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Schimmel, Jiří

Student realizoval v prostredí Matlab dvě aplikace pro zobrazení výsledků z výstupních souborů digitálního hlukoměru XL2 a otestoval je na výstupech z několika měření, která sám provedl. V principu jsou aplikace realizované dobře, ale bohužel vykazují několik základních problémů. Jsou údajně funkční ve verzi Matlabu R2010, ale ve verzích R2007 a R2011b při použití některých funkcí Matlab hlásí chybu, např. neplatný datový typ argumentu (funkce Stevens, Zwicker, Příspěvek filtru A a C). Aplikace nečtou naměřené veličiny z výstupních souborů hlukoměru, ale předpokládají jejich pevný počet a pořadí, což nelze dodržet, např. při aktivaci rozšířených balíčků zvukoměru nebo při přechodu na vyšší verze firmware se výstupní soubory mění, i když je aktivován záznam všech veličin, jak student upozorňuje v práci. Nevhodné je také počítání hodnot pouze z 5 nebo 12 měření. Funkce Matlabu uigetfile podporuje multiselect, takže je možné vybrat libovolný počet souborů, jejichž názvy funkce vrátí jako strukturu. Tak lze snadno implementovat výpočty pro libovolný počet souborů z měření. Pro zobrazení veličin s nejistotami se používá spíše statistické zobrazení, jaké v Matlabu realizuje funkce boxplot. V textu práce je uvedeno poměrně málo citací, u rovnic schází úplně, stejně tak v kap. 3.7. Místy jsou překlepy, předložky na konci řádků, schází větné čárky, nesprávný je formát odkazů na kapitoly a vzorce. Kapitola by neměla začínat obrázkem a ukázky výstupních souborů hlukoměru patří spíše do přílohy. Grafické výstupy z aplikace by měly být do textu práce vloženy pomocí exportu do některého grafického formátu, nikoliv jako kopie obrazovky včetně okna Matlabu. V teoretické části jsou místy chyby, např. v pevných látkách je i podélné vlnění, práh slyšení 0 dB(SPL) je pouze v okolí kmitočtu 1 kHz, zvukové vlny se šíří kulově pouze u některých typů zdrojů zvuku apod. Akustický výkon a intenzita nijak nesouvisí s tématem práce, proto jsou v teoretické části nadbytečné. Implementace programů je popsána pouze v příloze pomocí komentovaného výpisu kódu a seznamu vytvořených m-files s popisem jejich účelu. To by mělo být v textu práce doplněno alespoň stručným popisem způsobu provádění kódu (např. zjednodušený vývojový diagram) a schématem volání funkcí v jednotlivých m-files. Samotný způsob rozdělení implementace do více logicky ucelených souborů považuji za rozumný a vhodný pro další vývoj.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 73738