BIJOTA, J. Úprava akustiky poslechové místnosti pro hodnocení subjektivní kvality audiovizuálních systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Schimmel, Jiří

Cílem bakalářské práce bylo provést měření akustických vlastností laboratoře SC1.22 a parametrů elektroakustického reprodukčního řetězce v této místnosti, zda splňuje požadavky doporučení ITU-R BS.1116-1. Toto doporučení se týká metod subjektivního hodnocení malých zhoršení (small impairments) zvukového signálu v audio systémech, včetně vícekanálové reprodukce. Součástí tohoto doporučení jsou i požadavky na poslechovou místnost a elektroakustický řetězec. Cílem práce bylo zhodnotit, které parametry jsou v laboratoři SC1.22 splněny a které ne, případně se pokusit o napravení nevyhovujících parametrů, pokud to bude v možnostech UTKO. Student v rámci semestrálního projektu vytvořil model laboratoře v programu EASE a provedl měření doby dozvuku. Poté ale došlo v laboratoři k přestavbám v rámci reklamace doby dozuku a hladin hluku pozadí, takže student musel model přepracovat a provést nová měření. V jeho práci se proto částečně prolínají výsledky měření před a po přestavbě. Student přistupoval k řešení práce v některých obdobích aktivně, jindy se ale delší dobu práci nevěnoval nebo alespoň nepředkládal dílčí výsledky ke kontrole. Výsledky některých měření byly dodány vedoucím bakalářské práce, to je ale v textu uvedeno. Měření různých parametrů elektroakustického řetězce ale také muselo být navrženo vedoucím práce a změřeno za jeho asistence. Student má také problémy výsledky měření správně vyhodnotit a někdy i pochopit. Není mu také jasná řada vlastností a parametrů elektroakustických zařízení. Např. index směrovosti nebyl změřen, protože student tvrdil, že je uveden v dokumentaci použitých reproduktorů. Jednalo se ale pouze o modulové kmitočtové charakteristiky pro různé úhly od akustické osy reproduktorové soustavy. Výslednou známku navrhuji s ohledem na práci, kterou měl student s vytvořením modelu a provedením simulací v programu EASE, i když plně nevyužil jeho potenciál, v textu práce uvádí jen simulovanou kmitočtovou odezvu prostoru.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Kurc, David

Bakalářská práce pojednává o kvalitě poslechového prostoru a celkového elektroakustického reprodukčního řetězce v rámci laboratoře SC1.22. Z hlediska dosažených cílů student až příliš často naráží na překážky, které mu nedovolují dobrat se k relevantním výsledkům (měření indexu směrovosti, měření zpoždění, prvotní odrazy, …). Příčina přitom často není podrobně popsána a zdůvodněna. Pomocí EASE byl sice vytvořen model místnosti, chybí však stěžejní část výsledků simulací, a to 2D mapa rozložení energie zvukového pole. Také postrádám samotný návrh akustických úprav. Ten se v práci zmiňuje jen minimálně na str. 37 v rámci použití basových pastí, které ale byly podle textu umístěny a měřením otestovány školitelem a ne samotným studentem, který pouze zpracoval naměřená data. Zadání tedy nepovažuji za splněné v celém rozsahu. Z formálního hlediska práce obsahuje řadu prohřešků, např. neustálé používání 1. os jednotného čísla, chybějící větné čárky zhoršující pochopitelnost textu, typografické chyby (odstavec 3.1.2), nahodilé střídání pojmů impulsní odezva a impulsní charakteristika, atd. Text má celkově poměrně nepřehlednou strukturu díky množství kapitol obsahujících pouze jednu nebo žádnou větu (např. kapitola 3.2.1). Chybí definice doby dozvuku, definice impulsní odezvy na str. 23 také není správná. Hned v úvodní kapitole se autor (podle mě) zcela zbytečně rozepisuje o Mezinárodní telekomunikační unii, v kapitole 4 mám z textu místy pocit, že jde o reklamu na akustický obkladový materiál. Práci hodnotím E/56 bodů.

Navrhovaná známka
E
Body
56

Otázky

eVSKP id 73752