KOPULETÝ, M. Software pre podporu výučby bezpečnostných protokolov riadenia prístupu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Vlček, Lukáš

Študent pracoval na riešení práce svedomite už hneď od samého začiatku. Svojou húževnatosťou dokázal bez predchádzajúcich znalostí samostatne naštudovať problematiky základov kryptografie a bezpečnosti z oblasti počítačových sietí, kontaktných i bezkontaktných kariet, a bankovníctva. Počas svojej práce bol schopný reagovať na podnety k tvorbe a vývinu práce, jej výsledky konzultoval priebežne. Práca je dobre členená, po formálnej stránke je na vysokej úrovni. Formálnych i vecných chýb je minimum, aj keď občas by možno bolo štylisticky vhodnejšie používať súvetie, miesto dvoch jednoduchých viet (vety začínajúce na "Což"). Práca obsahuje významný prínos hneď dvakrát, a to v podobe výukového materiálu, tak aj možnej lokálnej varianty implementácie ACP protokolu zohľadňujúcej široký záber protokolov riadenia prístupu. Taktiež veľkým prínosom práce je súpis informácii a aktuálnych trendov riadenia prístupu, ktoré budú použité ako podklady pre ďalší výskum. Zadanie bolo študentom splnené v celom rozsahu. Nakoľko študent pracoval aktívne a zodpovedne, naštudoval a spracoval značné množstvo informácii z rôznych odvetví, vytvoril z nich výukový materiál, poznatky spísal do solídnej bakalárskej práce a ešte k tomu navrhol lokálnu variantu ACP, jeho prácu považujem za veľmi podarenú, prínosnú a navrhujem ju k obhajobe so známkou 98/A.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Burda, Karel

Cílem práce bylo vytvořit počítačové výukové materiály k tématu protokoly řízení přístupu. Autor vytvořil poměrně obsáhlý dokument, kde popisuje protokoly řízení přístupu z mnoha oblastí, přístupovými systémy počínaje a bankovnictvím konče. Na tomto základě pak vytvořil výukové materiály spustitelné ve webovém prohlížeči. Uvedené výukové materiály jsou prakticky použitelné, avšak nedostatkem jsou přechody mezi některými lekcemi, kdy horní menu je zakryto nadpisem a uživatel pak musí používat dolní menu. Grafické řešení není jednotné. Autor někde uvádí výpis z analyzátoru protokolů vlevo a schéma komunikace vpravo (např. TLS) a jinde je tomu naopak (např. Kerberos). Na práci oceňuji její rozsáhlost. Autor v ní popisuje kolem patnácti různých protokolů. Při tak velkém záběru se však dopustil určitých nepřesností (např. schéma protokolu Kerberos na s. 19 neodpovídá popisu v textu) nebo zjednodušení (např. u protokolu LDAP na s. 49 není vysvětlen obsah jednotlivých zpráv). Ocenění si rovněž zaslouží i skutečnost, že autor nad rámec zadání navrhl vlastní variantu protokolu ACP. Celkově konstatuji, že zadání práce bylo splněno s drobnými chybami. Z tohoto důvodu práci hodnotím 88 body, tj. Velmi dobře.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 73765