CHADIM, P. Simulace operativní doby bezdrátové senzorové sítě v prostředí Matlab [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Šimek, Milan

Cílem bakalářské práce bylo vyvinout komplexní simulační model pro analýzu energetické spotřeby v prostředí Matlab. Tohoto cíle bylo dosaženo pouze částečně, jelikož student díky časové náročnosti práce nestihl realizovat celé zadání. Výsledkem studentovi práce je simulační model, který na základě zadané topologie, velikosti paketu, vysílacího výkonu a jiných vstupních parametrů dokáže určit dobu živostnosti celé sítě. Bohužel tento simulační model, jehož základy měl student k dispozici nefunguje úplně správně, jelikož chybně určuje operační dobu v závislosti na prodlužování vysílacích intervalů. Tento simulační model se měl dále použít pro realizaci dalšího modelu, který by fungoval inverzně, tj. měl za cíl stanovit požadavky na bezdrátový systém tak, aby fungoval minimálně konkrétní zadanou dobu. Po dobu realizace práce jsem u studenta postrádal schopnost samostatné realizace zadaných úkolů. Bohužel se i domnívám, že student zadání práce za celou dobu moc nepochopil. Práci nehodnotím F, ale E a to převážně z toho důvodu, že se student snažil problémy řešit a docházel každý týden na konzultace, kde mu byla problematika vždy vysvětlena. Na základě mých připomínek, se student snažil model opravit tak, aby se model dostal alespoň do základního stádia použitelnosti. Tento cíl student převážně splnil, proto hodnocení E.

Navrhovaná známka
E
Body
57

Posudek oponenta

Sysel, Petr

Podstatná část zadání bakalářské práce nebyla splněna. Ani v bakalářské práci ani na přiloženém CD nebo ve zdrojových souborech není uveden význam jednotlivých parametrů hlavní skriptu (dokonce nikde není uveden název hlavního skriptu nebo příklad spuštění), takže se je nepodařilo spustit bez chyb. Z kontextu pouze odhaduji, že skript jako parametr přebírá velikost paketu, přenosovou rychlost, odběr proudu v režimu Rx a Tx, interval vysílání a chybovost. Ostatní parametry požadované v zadání (odběr v režimu spánku, možnost volby synchronizované a nesynchronizované metody, množství dostupné energie) nastavovány pravděpodobně nejsou. Nikde nejsou uvedeny ani požadované tutoriály pro prezentaci na webových stránkách. Optimalizace spotřeby energie je také zmíněna jen okrajově (student navrhuje zařízení mezi vysíláním uvést do režimu spánku). Navíc téměř ve všech skriptech kromě dvou je jako autor označen Sergii Iglin. Převzaté skripty však nejsou uvedeny v seznamu zdrojů ani o tom není zmínka v textu bakalářské práce. V té kompletně chybí také popis vytvořených skriptů, vývojové diagramy, způsob volání, atd. Nelze tak posoudit, jakou část student vytvořil sám a jaké procento skriptů převzal. Skripty jsou komentované jen sporadicky, parametry funkcí nejsou komentovány téměř vůbec. Nastavení důležitých parametrů jako je napájecí napětí, délka trvání potvrzení, apod. bych očekával na začátku skriptu a nikoliv zanořené někde v polovině skriptu model.m. Nízkou kvalitu má i zpracování vlastního textu. V něm se objevují dlouhá souvětí postrádající smysl nebo vypovídací hodnotu. Popis algoritmu CSMA/CA na straně 15 a 16 působí dojmem strojově přeloženého textu z anglického originálu bez dalších úprav. (Např. "clear channel assessment" je přeloženo jako "jasné posouzení kanálu", apod.). V kapitole 4 je často nepřesně nebo vůbec ne vysvětlen význam jednotlivých symbolů (např. na straně 25 není uveden význam symbolu "D"), celkový čas je označován jako t jindy jako t_total, ve vztazích se objevují konstanty bez jejich zdůvodnění, atd. Navíc dle mého názoru uvedené vztahy nezohledňují, že vysílač při čekání na potvrzení přenosu přejde do stavu přijímače s nižší spotřebou. To je možná důvod, proč v tabulkách 4.1 až 4.4 životnost sítě s intervalem vysílání klesá. S roustoucím intervalem mezi vysíláními by se doba životnosti sítě měla spíše prodlužovat. Po formální stránce lze vytknout anglické popisky v obrázku 2.1, opakované uvádění jednotky kurzívou a neuvádění mezery mezi hodnotou a jednotkou. U popisu obrázku 4.4 je uvedeno, že okraje modrých obdélníků jsou 25 % a 75 %, ale není jasné z čeho. Práce obsahuje také několik překlepů a slangové či hovorové výrazy (např. bytes).

Navrhovaná známka
F
Body
40

Otázky

eVSKP id 73773