HLAVÁČEK, J. Program pro správu rizik metodou průběžných očekávaných ztrát [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Burda, Karel

Cílem práce byl návrh a realizace programu pro správu rizik v informačních systémech metodou průběžných očekávaných ztrát. Zadání práce student splnil. Vytvořil program, který umožňuje zjednodušenou analýzu rizik informačního systému středně velké firmy. Potřeba zjednodušení vznikla v souvislosti se zadáváním značného množství vstupních údajů. Ovládání programu je vcelku jednoduché a přehledné. Postrádám však u něj možnost ukládání dat i získaných výsledků a rovněž možnost výpočtu efektivnosti protiopatření. Pro začínající uživatele programu by byla vhodná bublinová nápověda. V práci se vyskytuje dosti velké množství překlepů. Student při řešení zadání prokázal aktivitu a samostanost. Celkově práci hodnotím 77 body, tj. známkou Dobře.

Navrhovaná známka
C
Body
77

Posudek oponenta

Rosenberg, Martin

Študent bakalársku prácu spracoval na 25tich stranách. Teoretický rozbor navrhovanej aplikácie je prehľadný a dobre spracovaný. Prácu by však skvalitnilo aj grafické vyjadrenie uvedených príkladov a podrobnejší popis samotnej metódy „ALE“. Po formálnej stránke obsahuje práca viacero nedostatkov, ako napríklad chýbajúce odkazovanie na využitú literatúru, nečíslované vzorce a nečíslované obrázky. Pri opise funkčnosti aplikácie a jej výsledkov študent popisuje výstupy a tabuľky, ktoré nie sú zobrazené priamo v práci. Aplikácia bola odskúšaná a pracuje podľa zadania, čím študent splnil cieľ práce. Má však určité nedostatky, ktoré sám autor zhrnul v závere. Podľa môjho názoru, vzhľadom na jednoduchosť zakomponovania výpočtu efektivity zadaných opatrení, mal byť tento modul súčasťou bakalárskej práce. Aplikácia je vytvorená pomocou PHP jazyku, čiže aj implementácia grafického vyjadrenia výsledkov je ľahko realizovateľná. Rovnako chýba validácia jednotlivých položiek formulára a možnosť pridávania nových aktív. Vzhľadom na účel aplikácie je absencia uvedených bodov citeľná. Vzhľadom na uvedené formálne a implementačné nedostatky prácu hodnotím C/75.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 73718