RÁCEK, L. Zabezpečení komunikace vestavěného systému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Červenka, Vladimír

Odevzdaná práce je po formální stránce, až na chybný způsob odkazování, na velmi dobré úrovni. V práci se však objevují nepodložená tvrzení (např. srovnání úrovně bezpečnosti ECDSA a SHA, str.35), technické nepřesnosti (např. "Je téměř nemožné aby se dva uzly spustily v přesně stejný čas") a místy se student nevyjadřuje zcela jasně. Chybí vysvětlení zápisu funkcí v diagramech (Obr. 4.2, 4.3, atd.), které tak postrádají smysl. Přestože student pracoval na své práci po dobu celého semestru a chodil na pravidelné konzultace, postupoval velmi pomalu. Bohužel práce postrádá jakýkoliv přehled či srovnání současných řešení v oblasti asymetrické kryptografie, což bylo zadáním práce. Stejně tak se studentovi nepodařilo implementovat zabezpečení komunikace s pomocí hardwarového akcelerátoru. Je nutné podotknout, že student pracoval se zcela novým akcelerátorem. Nicméně studentova zmínka o nedostupnosti dokumentace k tomuto zařízení je nemístná, neboť ta mu byla předána dva týdny před zadáním práce. Vzhledem k výše uvedenému a především faktu, že nebylo zcela splněno zadání práce, doporučuji komisi, aby byla práce v náhradním termínu dopracována.

Navrhovaná známka
F
Body
49

Posudek oponenta

Mlýnek, Petr

Zadáním bylo implementovat asymetrickou kryptografii pomocí akcelerátoru a dle názvu práce realizovat zabezpečení. V rámci realizace byl ale implementován pouze hašovací algoritmus SHA-256, což nebylo cílem. Cílem měla být realizace zabezpečení pro výpočetně omezené zařízení, tedy provedení asymetrické kryptografie na akcelerátoru. Tvrzení na straně 35, že vybraný akcelerátor má omezené možnosti zabezpečení a že nenabízí asymetrickou kryptografii, je zcestné. Ze samotné práce a také z dokumentace je zřejmé že vybraný akcelerátor umí ustanovení klíče na bázi ECC (str. 17: Podporuje výpočty na eliptických křivkách). Po formální stránce je práce velmi dobrá. Zadání považuji za splněné pouze částečně, byl realizován hašovací algoritmus SHA místo konkrétní metody asymetrické kryptografie pro ustanovení klíče pro samotné šifrování. Proto hodnotím E/50.

Navrhovaná známka
E
Body
50

Otázky

eVSKP id 73807