CHRÁSTECKÝ, L. Testování svodičů přepětí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Toman, Petr

Bakalářská práce Lukáše Chrásteckého je zaměřena na problematiku omezovačů přepětí v elektrických sítích. V první části je provedeno rozdělení přepětí podle příčiny vzniku. Další část je věnována přepěťovým ochranám a standardům pro svodiče přepětí. Kapitola 6 je pak zaměřena na jednotlivé typy normalizovaných zkoušek. V poslední části je proveden návrh laboratorní úlohy na testování svodičů a dále vyhodnocení provedeného měření ve vysokonapěťové laboratoři. Student pracoval během samostatně, na konzultace chodil připraven. Rozsah použité literatury odpovídá rozsahu práce. Grafické zpracování práce je na dobré úrovni. Připomínky: - porozumění některým částem textu je po jazykové stránce obtížné - Obr. 3-3 – Pro dobu čela je ve vztahu chybě uvedeno označení Tp, které nekoresponduje s průběhem na obrázku - pro označení veličin jsou v rovnicích a v textu použity různé typy písma, - Tab. 5-1 a Tab. 5-2 jsou neúplné (přesahují okraj strany), - u některých tabulek nejsou uvedeny zdroje, - Obr. 7-6 přesahuje nastavené okraje a je nevýrazný Dotaz: Proč nebyla provedena změna konfigurace generátoru pro měření výbojovým proudem 20kA? Zadání práce bylo splněno ve všech bodech zadání. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Krbal, Michal

Předložená bakalářská práce studenta Lukáše Chrásteckého obsahuje všechny body zadaní práce, včetně dodrženého rozsahu, a proto práci doporučuji k obhajobě u SZZ. V teoretické části jsou popsány druhy a principy vzniku přepětí v síti. Dále pak jsou v práci popsány druhy přepěťových ochran včetně potřebné legislativy a požadavků na ně kladených. V praktické části se student věnuje popisu testování svodičů a na základě naměřených hodnot v laboratoři VVN vytvořil návod laboratorní úlohy na testování svodičů přepětí. Celkově je práce dobře čitelná, nicméně obsahuje některé nedostatky. Především je třeba oddělovat mezerou číselné hodnoty a jednotky. Technický text by měl být psán vždy trpnou formou. Rovnice 3.10 na str. 20 není dostatečně popsána. Tabulky 5-1 a 5-2 jsou mimo okraje stránek. Dále pak u Tabulky 5-2 není uveden zdroj citace a není na ní v textu odkázáno, včetně bližšího popisu k čemu slouží. Jak pochopit výraz v kapitole 5.7.11, že se omezovač přepětí při zkratové zkoušce „prudce neroztříští“? U Tabulky 6-1 není uveden zdroj citace. V teoretickém rozboru laboratorní úlohy v kapitole 7.2 je uveden odkaz na Obrázek A-1, který neexistuje. Blokové schéma zapojení laboratorní úlohy neodpovídá přesně konkrétnímu zapojení. Termín „výbojové napětí“ v Tabulce 7-2 by měl být nahrazen termínem „zbytkové napětí při konkrétním proudu svodičem“. A závěr práce s zhodnocením a přínosy práce by mohl být delší.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 73516