DOLEŽEL, T. Nízkofrekvenční zesilovače [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Patočka, Miroslav

Autor se v bakalářské práci zabýval obvodovým řešením, konstrukčním návrhem a realizací výkonového nízkofrekvenčního zesilovače o výkonu 100W. Zesilovač je řešen jako stejnosměrný operační zesilovač, zrcadlově symetrický podle spojnice vstup-výstup. Průběh prací během letního semestru hodnotím jako pomalý. Z toho důvodu byl vyzkoušen koncový stupeň osazený pouze bipolárními tranzistory a bohužel nabyla ověřena druhá varianta koncového stupně osazeného tranzistory MOS-FET. Po stránce faktické obsahuje text některé nepřesnosti, které uvádím níže v poznámkách. Práci doporučuji k obhajobě. Poznámky k práci: Str. 14, ř. 15: U zesilovače pracujícího ve třídě AB se nastavuje klidový proud tekoucí kolektorem tranzistoru, nikoli bází. Str. 30., ř. 12: Dolní mezní kmitočet je určen rovnicí (1), nikoli rovnicí (5). Str. 32, text pod rovnicí (4): O jaké napětí U se jedná? Str. 32, ř. 18: Emitorové odpory nejsou připojeny k zátěži paralelně, nýbrž do série. Str. 34, Obr. 15: Proud I 12 má mít hodnotu 2mA, nikoli 1mA.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Vorel, Pavel

Bakalářská práce se zabývá rozborem koncepcí nízkofrekvenčních zesilovačů a dále návrhem zapojení zvolené konkrétní koncepce, jeho pokusnou realizací a ověřovacím měřením. Hodnocení z odborného hlediska: Popis celé problematiky prováděný autorem práce je dost zjednodušený a nepřesný. Místy budí dojem jakoby autor problematice příliš nerozuměl do detailu. To však nemusí být vůbec pravda, může to být způsobeno jen stylem sepsání práce a bude třeba to ověřit při obhajobě. V textu se vyskytují některé nepřesnosti, např.: - na str. 11 je uváděna účinnost ve třídě A 50%, té lze však dosáhnout (teoreticky) jen při použití transformátoru, jinak činí cca 37,5%. - na Obr. 2 je zakresleno dvojčinné zapojení ve třídě B se zcela nulovým předpětím bází - to ovšem již není ani třída B, ale spíše dvojčinná C, jelikož úhel otevření je jistě menší než 180%, zvláště pro slabší signály. - na Obr. 3 chybí zdroje napětí U1 a U2, másto nich jsou zakresleny pouhé vodiče (zkraty) Ve stejnosměrném návrhu (kap. 4.2) by bylo vhodné uvádět podrobnější výpočty formou vztahů a dosazení do nich, nikoliv pouhým souvislým textem. Hodnocení z formálního hlediska: Práce má přiměřenou úroveň, v textu ale působí rušivě používání hovorových zájmen tuhle, tohohle a tyhle, někdy navíc použitých v nesprávném rodu - např. "tyhle zapojení". Občas se vyskytnou nevhodné formulace, např. na str. 25 "zesílení 100W" místo "výkon 100W". Nedostatky nejsou závažné, zadání bylo zřejmě splněno, práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 71330