BURSÍK, A. Optimalizace odvodových povinností OSVČ přeměnou právní formy na s.r.o. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Polák, Michal

Práci považuji za průměrnou a odpovídající požadavkům kladeným na bakalářskou práci. Otázka pro obhajobu: Jak se do aplikace navrženého řešení může dle Vašeho názoru promítnout očekávaný vývoj v oblasti legislativy dotýkající se podnikání subjektu?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B B : cíl byl naplněn
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C C : postup je adekvátní, ale je nedostatečně diskutovaný a odůvodněný
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D D : interpretaci výsledků považuji za velmi slabou
Praktická využitelnost výsledků C C : po příslušné následné diskusi má práce potenciál k využití v praxi
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B B : velmi dobré
Práce s informačními zdroji, včetně citací B B : velmi dobrá
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Miřácký, Vladimír

Předložená práce mě při jejím bližším studiu několikrát překvapila. Nejprve zvoleným tématem, protože pokud mohu podle své praxe soudit, forma změny právní formy z fyzické osoby na osobu právnickou pouze z důvodu optimalizace odvodové povinnosti není v současných podmínkách příliš výhodná. Podruhé proto, že autor práce, postupnou prací s jednotlivými argumenty dospěl ke stejnému závěru jako já a nesnažil se svojí argumentaci nějak přizpůsobit dosažení cíle, ale naopak ve svém konečném shrnutí přidal několik dalších důvodů, proč se dle mých zkušeností změna právní formy opravdu provádí. Z mého pohledu je velmi cenné, že autor dokáže přiznat, že jeho původní úvaha nebyla zcela správná. V neposlední řadě mě mile překvapila i struktura práce, která s výjimkou části o finanční analýze, sleduje od zadání po konečné shrnutí přesně a logicky stanovené cíle a nijak se od nich zbytečně neodchyluje. Abych však pouze nechválil: Vzhledem k celkovému rozsahu práce mi přijde teoretická část příliš dlouhá a zejména pasáž týkající se finanční analýzy mi přijde nadbytečná, byť se s ní autor vypořádal výborně. Take mi zde při analýze chybělo několik drobností, které jsou v reálné optimalizaci důležité. Zaprvé zde nebyla zmíněna varianta, kdy fyzické osobě zůstanou pouze příjmy z nájmu, ale klasifikované podle §9 zákona o daních z příjmu, kdy z nich poplatník neodvádí žádné zdravotní a sociální pojištění, což je jistě z hlediska výše odvodů velmi zajímavé. Také bych určitě zkoumal možné použití manželky jako spolupracující osoby vzhledem k možnosti využití slev na děti i při použití paušálních výdajů manželem. Pokud však vezmeme v úvahu, že se jedná o bakalářskou práci autora, který se touto oblastí zabývá poprvé, pak lze tuto práci označit za výbornou. Proto doporučuji práci k obhajobě s hodnocením A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 71121