HÝL, P. Slovinské národní divadlo v Lublani [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Makovský, Zdeněk

Návrh nového objektu Slovinského národního divadla v Lublani je situován do vnitrobloku v centrální části města. Místo je v přímém kontaktu s prostorem velkého náměstí a zakončuje pomyslnou Plečnikovu urbanistickou osu. Autor chápe koncept návrhu jako dialog mezi světem reálným, ve kterém žijeme a světem zidealizovaným, divadelním. Tuto dualitu se pokusil vyjádřit plnou formou divadelního objektu a prázdnou formou předprostoru. Dynamický tvar divadelní budovy zhmotňuje proměnlivost a dynamiku divadelního světa. V architektuře objektu se výrazně uplatňuje západní fasáda, která svým půdorysným natočením a scénografickými prostředky vytváří nový městský prostor. I přes nevýhodný trojúhelníkový půdorys objektu umožnila konstrukce ze železobetonového skeletu autorovi návrhu dispoziční řešení, které splňuje všechny požadavky na provoz současného divadla včetně parkovacích ploch v suterénu objektu. Kladně lze hodnotit autorovu snahu o variabilní uspořádání divadelního sálu i kresebně vyjádřenou atmosféru interiéru objektu. Bylo by žádoucí materiálové zpřesnění fasád objektu. Diplomová práce splňuje rozsahem grafických příloh požadavek na dokumentaci zadaného tématu. Autor pracoval samostatně a prokázal vlastní přístupy k řešené problematice. Diplomovou práci Bc. Petra Hýla hodnotím jako velmi dobrou. Otázky a náměty k obhajobě: Historický vývoj divadelní scény Technologie sálu Materiálové a barevné řešení exteriéru i interiéru navrženého objektu

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B Student Bc. Petr Hýl pracoval samostatně, koncepčně a svou diplomovou prací prokázal podrobné znalosti zadané problematiky.
Navrhovaná známka
B
Body
83

Posudek oponenta

Svoboda, Lukáš

Východiska pro urbanistické řešení považuji za dobře zvolená. Vhodné je prolomení nadměrně velkého městského bloku a vytvoření nového veřejného prostoru pro nástup do divadla. Navržená budova může pozitivně ovlivnit kontext všech partií vnitrobloku i stávajícího parku Zvezda a Kongresního náměstí. Důležité je propojení s Knafljevovým průchodem. Konceptem zdůvodněný kontrast "plného" a "prázdného" prostoru vykrystalizoval v jednoduché a jednoznačné hmotové řešení. Velkorysost nového veřejného prostoru koresponduje s monumentalitou převýšené hmoty objektu směrem k parku Zvezda. Za pozitivum považuji, že se student zabýval podobou a fungováním velkého sálu, který je podstatou celé budovy. Základní provozní schéma divadla vede ke spornému zdvojení velkých reprezentačních prostorů. Celkově považuji dispoziční řešení za rámcové a zjednodušené. Budova je pravděpodobně realizovatelná za pomocí konvenčních technologií. Jednoduchá grafika výkresů neusnadňuje orientaci např. v provozních souvislostech (zastupují provozní schémata), ale projekt je celkově dobře prezentován a rozsah práce odpovídá diplomové práci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C
Architektonické řešení B
Provozní řešení D
Technicko konstrukční řešení C
Formální úroveň C
Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 23048