KOSTKOVÁ, J. Polymerní nanokompozity na bázi PMMA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Jančář, Josef

BP byla vypracována na aktuální téma deformační odezvy polymerních nanokompozitů studovaných na systému PMMA/silika. Výběr materiálů, podmínky měření i výsledky měření jsou velmi dobré včetně rozsahu práce. trochu slabší je seznam použité literatury, který zahrnuje především učebnice a skripta v češtině, kde bohužel není dostatek moderních informací o vztazích mezi strukturou a vlastnostmi těchto materiálů. Práce je členěna přehledně, ale bylo by možné zlepšit grafickou prezentaci výsledků. Forma sloupcových grafů není pro interpretaci příliš vhodná a naměřená data jsou navíc prezentována pouze v surovém stavu bez patřičného analytického zpracování. Přes tyto nedostatky je práce na velmi slušné úrovni a splňuje všechny požadavky kladené předpisy FCH VUT v Brně na bakalářskou práci v oboru Chemie, technologie a vlastnosti materiálů.

Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Žídek, Jan

Práce je zaměřená na přípravu a analýzu kompozitů PMMA a nano-siliky. Práce je přehledná a srozumitelná. Kladně hodnotím také rozsah experimentální práce. Studentka zadání splnila. Nicméně zadání bylo poměrně obecné. V takových případech je vhodné, aby si studentka téma sama zúžila. Zatímco v experimentální části bylo téma dostatečně vymezené, teoretická část je velmi rozvolněná. Je to spíše takový rozsáhlý úvod do problematiky. Interpretace výsledků je přiměřená znalostem a zkušenostem studentky. Ještě bych doporučil zaměřit se na vliv interakce mezi částicí a matricí. Je možné sadu plniv rozdělit podle povrchové úpravy? Dále u snímků z TEM není jednoznačně uvedeno zda se jedná o snímek pouze plniva, nebo lomové plochy. Předpokládám, že se jedná o plnivo samotné. Měly by být také doplněny snímky lomových ploch. Rozsah literární rešerše je dostatečný, nicméně téma by si zasloužilo podrobnější literární rešerši. V seznamu literatury chybí například disertační práce L. Recman "Deformační chování nano/mikro vyztuženého PMMA", VUT, Brno 2010. V této práci je podrobně diskutovaná problematika nanokompozitů s matricí PMMA a interpretace jejich vlastností. Také článků na téma vztahů mezi strukturou a vlastnostmi nanokompozitů existuje poměrně velké množství a podrobnější literární rešerše by jich odhalila mnohem více. Formální úroveň práce je dobrá až na pár nedostatků. Jednotlivé body křivek (viz. obr 22) je lepší spojit spíše úsečkami, než spojitou čarou. U obrázku 19 je vhodnější použít bílé pozadí.

Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 37138