POPELÁŘ, V. Energetické problémy elektrotepelných zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Lázničková, Ilona

Bakalářská práce se zabývá problematikou elektrotepelných zařízení a energetickými problémy při zapojení těchto zařízení k napájecí síti. Bakalářská práce odpovídá svým rozsahem zadání. V první části bakalářské práce jsou popsána elektrotepelná zařízení – odporové, indukční a obloukové pece. Druhá část práce je věnována kompenzaci a symetrizaci těchto zařízení. Popsány jsou jednotlivé způsoby a v závěru příklad výpočtu pro konkrétní zařízení. K práci mám několik připomínek. Chybí seznam použitých zkratek a symbolů. Způsob citace použité literatury v textu není vhodný. Autor používá citace téměř za každým odstavcem. Naopak u obrázků a tabulek, které jsou převzaty z nějaké literatury, by měly mít citaci přímo v názvu. V práci je u vztahu (4.1) špatně uvedena jednotka, ve vztazích (5.4) a (5.5) je chyba. V práci jsou použity nesprávně některé pojmy, např. ve vztahu (4.2) je uvedeno měrná hmotnost (správně hustota), popř. použít činná složka ztrát a jalová složka ztrát není vhodné. Vlastní výpočet pro konkrétní elektrotepelné zařízení je velmi zjednodušující a v části symetrizace je omezeno pouze na výpočet tří veličin. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
D
Body
68

Posudek oponenta

Radil, Lukáš

Předložená práce pojednává o energetických problémech elektrotepelných zařízení, obsahuje 48 stran. Je členěna do několika kapitol. Práce se zaměřuje na řešení základních problémů při instalaci a provozu pecí různých druhů. Kompletně chybí seznam použitých symbolů a zkratek i přesto, že práce je plná různých veličin. Co velmi kritizuji je, že většina práce je kompilátem de facto jednoho zdroje (prof. Hradílka). Ostatní citace jsou zejména obrázků. Internetové adresy nejsou kompletní – následně to velmi stěžuje hledání citovaných prací. Vlastní přínos studenta je problematický. Na straně 30 vyjadřuje vliv kompenzace. Jednak vztahy 5.4 a 5.5 jsou chybné a dále se vyjadřuje o činné-jalové složce ztrát. Joulovo teplo (ztráty) jsou dány průchodem absolutní hodnoty proudu přes činnou složku impedance. Rozlišovat delta Pč a delta Pj je nevhodné. Za jalové složky ztrát jsou považovány ztráty reaktancí. Dále se mohl více zmínit o Scottově zapojení nebo se pokusit symetrizovat pomocí transformátorů Dy nebo Yz. Učinit hypotézu, je-li to možné či nikoli. U obrázků chybí citace (5-1, 6-2, 6-3, 5-6). Bod třetí v zadání je splněn velmi povrchně. V práci není nikde uvedeno konkrétní zařízení (jsou uvedeny nějaké menší pece, pokaždé s jiným výkonem, ale s velmi málo údaji). Připojení zařízení k síti nesouvisí pouze s výpočtem kondenzátoru. Práci hodnotím 65 body.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 51920