POPEK, J. Návrh koncepce kompenzace jalového výkonu v průmyslové síti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Lázničková, Ilona

Diplomová práce svým rozsahem práce odpovídá zadání a naplňuje všechny jeho body. V první, teoretické části je přehledně vysvětlena a shrnuta problematika kompenzace jalového výkonu v průmyslové síti, včetně stávající legislativy pro provoz LDS. Druhá část práce se zabývá návrhem kompenzace jalového výkonu pro konkrétní síť. Autor navrhl dvě varianty řešení, včetně ekonomického zhodnocení. Práce je dobře strukturovaná, formální a grafické zpracování je na velmi dobré úrovni. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Holoubek, Jiří

Diplomat zpracoval zadané téma, které je v současné době velmi aktuální, v plném rozsahu a splnil zadání diplomové práce. Strukturu diplomové práce zvolil správně a rozsáhlejší teoretický rozbor reflektující mimo jiné i současné legislativní požadavky na provozovatele lokálních distribučních soustav je zcela na místě. Diplomant se velmi dobře orientoval v odporné a technické literatuře a správně pracuje i s legislativními předpisy. Praktická část je zpracovaná správně a závěry v ní učiněné mohou být velmi dobrým vodítkem pro rozhodování v podobných případech. Ekonomické zhodnocení je provedeno správně a je dopracováno do stanovení investičních nákladů. Další fáze vyhodnocování celého ekonomického modelu má smysl až při znalosti konkrétních smluvních dodavatelsko-odběratelských ujednání, případně aktuálních cen elektřiny v dané lokalitě. Jazyková i grafická stránka předkládané práce je výborná a je dokumentuje správný inženýrský přístup k zadanému tématu.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 51982