JAROŠOVÁ, V. Návrh kardiostimulátoru typu "On Demand" řízeného mikropočítačem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Sekora, Jiří

Tématem diplomové práce slečny Veroniky Jarošové byl návrh a realizace kardiostimulátoru typu „on demand“ řízeného mikropočítačem. Návrh předpokládal zpracování intrakardiální EKG, tedy implantabilní zařízení, což mělo být zohledněno v samotném obvodovém řešení. V souvislosti s tímto je třeba poukázat, že v práci chybí energetická bilance navrženého přístroje. Samotný hardwarový návrh vykazuje určité nedostatky, které plynou z jisté nezkušenosti studentky v dané oblasti, naproti tomu je třeba zdůraznit velmi dobře sestavený řídicí program softwarové části. Samotný návrh studentka realizovala a ověřila (část na samostatné DPS a část na vývojovém kitu). Po formální stránce je práce velmi dobře zpracována, literatura je správně citována a objekty popsány a řádně odkazovány. Práci slečny Veroniky Jarošové hodnotím známkou "velmi dobře" / B.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Chmelař, Milan

Slečna Bc. Veronika Jarošová měla za úkol ve své diplomní práci navrhnout a realizovat kardiostimulátor typu „on demand“, řízený mikropočítačem. V zadání práce nebylo specifikováno, zda se jedná o externí či implantabilní zařízení. To pak má samozřejmě vliv na konečné řešení. Celá práce je rozdělena na 8 kapitol a včetně příloh má 77 stránek. Diplomantka zde probírá vlastnosti srdce, problémy kardiostimulace, problémy spojené se snímáním biologických signálů, systémové řešení kardiostimulátoru, problémy spojené s napájením a konečně i vlastní ověření navrženého zařízení. Po formální stránce je text na v celku solidní úrovni. Jednotlivé kapitoly jsou mírně nevyvážené. Zatímco teoretický úvod je rozebrán solidně, vlastní návrh zařízení je relativně stručný. K předložené diplomní práci mám následující připomínky: V textu není uvedeno, jaké vlastnosti musí mít zesilovač pro intrakardiální EKG (např. vstupní odpor, zesílení apod. – zadání to ovšem nepředepisuje). V textu je uveden na str. 42 neinvertující zesilovač (s odkazem na obr. 5.4), na obrázku 5.4 str. 43 je však invertující zesilovač. Ze schématu není jasné, kolik elektrod bude kardiostimulátor mít (zda 2, či 3). V blokovém schématu na str. 40 (blokové schéma obr. 5.1) chybí ochrana výstupu před defibrilačním výbojem. Z textu není jasné, zda k testování byl použit běžný simulátor EKG nebo nějaký zdroj intrakardiálního EKG (zde je rozdíl ve tvaru signálu). Pro snímání intrakardiálního EKG by bylo nutno upravit zesílení použitého zesilovače. Rovněž postrádám tabulku uvádějící proudovou spotřebu jednotlivých obvodů a celkový odběr ze zdroje. Na obr 6.8 (str. 61) je uveden tvar výstupního impulzu. Není však uvedeno, zda byl výstup zařízení zatížen (a jak), či nikoliv. Některé připomínky jsou spíše formálního charakteru, některé pak padají na vrub konstruktérské nezkušenosti. Z textu práce je patrné, že diplomantka navržené zařízení realizovala a že je při napájení ze simulátoru funkční. Diplomantka si naopak zaslouží pochvalu za obsáhlou a věcnou diskusi, která je uvedena v závěru předložené diplomní práce. Slečna Jarošová zadání diplomní práce splnila. Proto ji doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 73051