KRET, T. Laboratorní funkční generátor na bázi DDS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Šebesta, Jiří

Cílem práce byl návrh a realizace univerzálního laboratorního generátoru na bázi přímé číslicové syntézy. Po nezdařeném dokončení generátoru v řádném termínu, byl studentovi doporučen komisí SZZ další postup a dokončení v nejbližším možném termínu. Student dokončil úpravy a oživil generátor. Měření deklarované v textové části práce však neprokazuje plnou funkčnost generátoru. Je zde provedeno měření výstupního generovaného signálu jen na nízkých kmitočtech do jednotek kHz. Přesto lze konstatovat, že zadání prakticky splnil, předpokládám, že plná funkčnost bude prezentována během obhajoby. Student odvedl poměrně velký kus práce s relativně uspokojivým výsledkem. Na druhou stranu, textová část práce pokulhává za vlastním technickým řešením a vykazuje řadu nedostatků, především kapitoly věnované měření a řešení firmware generátoru jsou poměrně stručné a zasluhovaly by mnohem hlubší rozbor a širší prezentaci.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Posudek oponenta

Povalač, Aleš

Předložená bakalářská práce se zabývá návrhem komplexního DDS generátoru pro laboratorní účely. Student měl na dopracování přes dva měsíce času, práce bohužel působí dojmem, že byla opět dokončována na poslední chvíli. Převážná část textu je beze změn a reflektuje pouze některé z výtek, uvedených v minulém posudku. Vytvořený formware je velice nepřehledný, prakticky neobsahuje komentáře, rozsáhlé bloky kódu jsou zakomentované, působí nedokončeně - např. obsluhy numerické klávesnice chybí. Za zásadní problém považuji neúplnou kapitolu 3.2, která se zabývá měřením parametrů DDS generátoru. Přestože měl mít generátor rozsah do 25MHz, zachycují nekvalitní snímky dokumentující měření výstupní kmitočet maximálně cca 1kHz. Veškerá podrobnější měření (stabilita amplitudy, vyšší harmonické, potlačení nežádoucích signálů ve spektru atd.) zcela chybí. Zadání bakalářské práce bylo splněno pouze částečně, předložený text postrádá zásadní výsledky měření a navržený firmware je neúplný. Naproti tomu je úvodní teoretická část i hardwarový návrh zpracován kvalitně. Základní body zadání byly tedy splněny, proto v případě úspěšné demonstrace funkce zařízení před komisí doporučuji práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
D
Body
60

Otázky

eVSKP id 77517