SLAVÍČEK, T. Výkonová záblesková bateriová jednotka pro fotografii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Pavelka, Ondřej

Pan Slavíček měl za úkol navrhnout výkonovou zábleskovou jednotku pro fotografování o energii 400W/s. V řádném termínu byla BP panu Slavíčkovi vrácena k přepracování. Během prázdnin kontakt proběhl emailem 3x. Student během prázdnin provedl praktickou realizaci navrženého zapojení a potřebná měření – tedy tu část, kterou nedokončil v řádném termínu – a doplnil BP do požadovaného obsahu. V navrženém zapojení nelze ovšem blesk spouštět z žádného dostupného fotoaparátu (předpokládám, že tato situace nebyla ani zkoušena), protože synchronizaci blesku provádí každá známá digitální kamera „zkratováním“ svorek, nikoli přivedením napětí. V případě navržené jednotky je tam pouze optočlen, který je třeba napájet externím zdrojem DC. Většinou se na spuštění externího blesku používá tyristor, triak nebo optotriak – fotoaparát tak má funkci spínače, nikoli zdroje napětí.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Zeman, Václav

Posudek se týká přepracované bakalářské práce, se kterou student u řádného termínu SZZ neuspěl. V původní verzi práce studentovi bylo vytýkáno především plagiátorství a nejasnosti s realizací výsledného zapojení. Nutno konstatovat, že student oba zásadní nedostatky práce odstranil. Vyvaroval se doslovného převzetí cizích textů, doplnil výpočty, které v původní práci nebyly a také dokumentoval funkčnost navrženého zapojení. Student ověřil pouze funkčnost hlavní části navrženého zapojení, DC-DC měniče a obvodů výbojky, dle informací uvedených v práci je zapojení funkční a splňuje cíle zadání. Škoda, že bylo ověření provedeno pouze v laboratorních podmínkách a záblesková jednotka nebyla realizována podle technické dokumentace, kterou student zpracoval. Z formálního hlediska se v práci vyskytuje několik formulací, které do technického textu nepatří, např. str. 33 „proškrábaný plošný spoj“, nebo informace o tom, že se vyskytlo „pár drobných problému, které byly poté vyřešeny“, bez určení o jaké problémy se jednalo je to informace celkem zbytečná. Závěrem lze konstatovat, že práce odpovídá zadání a splňuje požadavky kladené na bakalářskou práci.

Navrhovaná známka
C
Body
72

eVSKP id 77430