KUBA, P. Ustálený chod a zkratové poměry v síti 110 kV E.ON napájené z rozvodny 110 kV Otrokovice v roce 2012 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Blažek, Vladimír

Diplomant rozčlenil svoji práci do jedenácti logicky na sebe navazujících kapitol. V úvodních kapitolách uvádí teorii výpočtu ustáleného chodu sítí vvn a zvn a teorii výpočtu zkratových poměrů v nich, které převzal z literatury uvedené v závěru práce. V kapitolách 4 a 5 diplomant uvedl slovní popis řešené uzlové oblasti (UO), napájené z R110kV Otrokovice (R110kV). Z technických parametrů jsou zde uvedená dovolená proudová zatížení jednotlivých vedení a „jmenovité zkratové odolnosti“ vypínačů 110kV podle ČSN 35 4200. Tato norma sice dnes už neplatí, ale praxe tuto řadu z ní pořád používá. Stěžejní část práce, vlastní výpočet ustáleného chodu a zkratových poměrů v síti 110kV E.ON v roce 2012 při můstkovém provozu 2 a 3 transformátorů, je náplní kapitoly 7 a 8. Následné kapitoly jsou věnované vyhodnocení 2 zkoumaných variant můstkového provozu, mimořádným provozním stavům a návrhu provozních opatření. Poslední kapitola představuje závěr práce. Textová i grafická část práce je na dobré úrovni. Diplomová práce splňuje požadavky zadání a proto ji navrhuji přijmout k obhajobě. K práci mám tyto připomínky a dotazy: 1) proudy I1,2,3,4 na str.16 nejsou uzlové proudy, ale fázory uzlových proudů. Stejně tak je tomu s fázory uzlových napětí U1,2,3,4,p,q na str.17. 2) norma ČSN EN 60909-0 vámi použité symboly (str.16) Idyn a Ikm nezná. Jsou to 2 různé proudy? Přiřaďte jim správné symboly odpovídající normě. 3) protože značíte fázi fázoru proudu a napětí v okamžiku vzniku zkratu (str.18) shodně „“, potom z toho plyne, že U a I jsou ve fázi. Je tomu při zkratu skutečně tak? 4) zdánlivý výkon je definován jako součin efektivních hodnot napětí a proudu. Zdánlivé výkony jsou však označené symboly Si a Sj (str.17), což jsou komplexní čísla. Uvádíte i „komplexně sdružený zdánlivý výkon“ Si* ke zdánlivému výkonu Si. Existuje komplexně sdružené číslo k reálnému číslu? 5) na str.57 a dalších není slovně uvedené, které 2 transformátory 400/110kV ze tří, T401, T402 a T403, pracovaly v „můstku“. Jmenujte je. 6) Vysvětlete, co je „můstkové zapojení“. 7) uveďte v bodech výhody a nevýhody „můstkového“ zapojení. 8) vyhodnocení výpočtu pouze z hlediska uzlových napětí, zatížení vedení a transformátorů považuji za nedostačující. Další veličinu, jejíž velikost E.ON sleduje a kterou autor mohl snadno vyhodnotit, ale neučinil tak, jsou ztráty výkonu či jejich změna v důsledku můstkového zapojení. Vůči jakým hodnotám, při jakém zapojení transformátorů 400/110kV, jste vyhodnocení výsledků provedl? 9) běžné zapojení transformátorů zvn/vvn je „bezmůstkové“. Výsledky výpočtu při „můstkovém“ zapojení se měly srovnat s výsledky při „bezmůstkovém“ zapojení transformátorů. Práce však srovnání neuvádí, protože chod sítě při „bezmůstkovém“ zapojení transformátorů nebyl vypočítaný.

Navrhovaná známka
E
Body
55

Posudek oponenta

Rampl, Martin

Diplomová práce se zadáním "Ustálený chod a zkratové poměry v síti 110kV E.ON napájené z rozvodny Otrokovice 110kV v roce 2012" vyhodnocuje možnost můstkového provozu transformátorů T401, T402 a T403 v rozvodně Otrokovice zapojené v DS 110kV E.ON. Teoretická část práce řeší v prvním z hlavních bodů výpočet ustáleného chodu sítě a popisuje zpracování výpočtů iteračními metodami Gauss-Seidlova a Newtonova. Druhý bod teoretické části se zabývá popisem přechodových jevů a způsoby výpočtu zkratových poměrů. V praktické části práce je hlavní náplní ověření možnosti provozování můstkového zapojení transformátorů T401, T402 a T403 v R Otrokovice s vyhodnocením jeho vlivu na hlavní elektrické parametry a na zkratové poměry v DS 110kV E.ON. S využitím dispečerského řídícího systému Sinaut Spectrum diplomant zpracoval výpočty chodu sítě a výpočty zkratových poměrů pro zapojení transformátorů v R Otrokovice provozovaných T401 a T402 v můstku a T403 samostatně a dále pro zapojení transformátorů T401,T402 a T403 v můstku. Výpočty chodu sítě byly dále zpracovány s respektováním provozu významných zdrojů Teplárny Otrokovice , Teplárny Zlín a Elektrárny Hodonín pro zapojení paralelně s uzlovou oblastí Oterokovice. Nadále byla provedena kontrola vlivu vybraných závažných poruchových stavů při můstkovém provozu transformátorů T401, T402 a T403 v R Otrokovice. Rozsah provedených kontrolních výpočtů potřebných pro ověření možnosti můstkového provozu transformátorů T401, T402 a T403 v rozvodně Otrokovice odpovídá zadání a požadovanému rozsahu práce.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 51971