PAVELKA, R. Pojezdová jednotka regálového zakladače [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Škopán, Miroslav

Celkově je práce členěna logicky a přehledně. Diplomant v ní předkládá původní řešení zadaného konstrukčního problému. Cílem práce byl konstrukční návrh pojezdové jednotky regálového zakladače. V úvodu předkládá diplomant rešerši problematiky skladovacích zařízení a dále koncepční návrh. Dále je proveden návrh jednotlivých komponent a zpracovány potřebné pevnostní i kapacitní výpočty. Součástí technické zprávy je i bezpečnostní koncept. Součástí práce je i základní výkresová dokumentace zpracovaná v požadovaném rozsahu. Z hlediska obtížnosti práce se jedná o standardní konstrukční řešení. Práce je zpracována pečlivě, ale autor se v ní dopustil několika věcných i formálních chyb. Konkrétně mám připomínky k: - chybí jasné vymezení cíle práce, - rešerše je pro daný konstrukční návrh zbytečně široce pojatá – spíše by zde měla být reše možných konstrukčních uspořádání vlastní pojezdové jednotky - práce obsahuje drobné překlepy, některé nevhodné technické formulace, místy nevhodné značení jednotek, - při daném způsobu namáhání postrádám provedení kontroly hřídele na únavu, - v tab. 5.1 chybí vysvětlení barevného označení jednotlivých polí. K výkresové dokumentaci nemám připomínky. Práce diplomanta je původní a splňuje požadavky zadání. Drobné chyby v práci nejsou zásadní a jsou spíše formálního charakteru. Diplomant ve své práci prokázal solidní znalosti studovaného oboru a schopnost budoucí samostatné konstruktérské práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Kozok, Zbigněv

Diplomant v úvodu stručně popsal problematiku logistiky skladu, podrobněji popsal stavbu regálového zakladače. Přehledně zpracovává hmotnostní kategorie zakladačů a na základě Herzových napětí definuje průměry pojezdových kol. Pokračuje pevnostním výpočtem hřídelů, ložisek a náhonů. Oceňuji standardizaci jednotlivých podskupin. Bez údajů z praxe se přiblížil zauživané kategorizaci. Při výpočtu hnacích agregátů spolupracoval s firmou NORD. I zde prokázal profesionální přístup, obzvlášť při návrhu pohonu s frekvenčním měničem, brzdové účinky v případě výpadku el. energie. Další část pojednává o návrhu rámu pojezdové jednotky. Podrobně propočitává spojení pojezdových jednotek s rámem. Vysoko hodnotím pevnostní analýzu rámu s využitím moderních programů. V této analýze je patrný logický přístup k mezním stavům regálového zakladače. V praxi tyto analýzy provádí odborné specializované firmy. Diplomant se svými výsledky přiblížil k reálnemu stavu. V příloze předkládá konstrukční řešení pojezdové jednotky. Výkresy jsou zpracovány na profesionální úrovni. Diplomant ve své práci prokázal schopnost samostatného přístupu, znalost moderních výpočtových metod. Pro nás práce má přínos v nezávislém porovnání výsledků. Navíc diplomant výpočty ověřuje uzly, kterých řešení považujeme za standardní a v praxi jím nevěnujeme podrobnou pozornost.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 37497