LANGER, J. Stanovování mechanických vlastností lehkých kovů a jejich slitin a kompozitů pomocí protlačovacích zkoušek na miniaturních discích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Válka, Libor

Diplomová práce je orientována na hodnocení metody protlačovací zkoušky na miniaturních discích (Small Punch Test) z pohledu jejího využití při stanovování základních mechanických charakteristik lehkých kovů a jejich slitin a kompozitů. Práce je napsána přehledně, student prokázal schopnost samostatné práce s literárními prameny a se zpracováním a interpretací informací v nich nalezených. Prokázal rovněž schopnost interpretovat výsledky vlastních experimentů a vyvozovat závěry z informací, které měl k dispozici. Je nutné vyzdvihnout fakt, že značná část experimentálních výsledků byla získána v průběhu přibližně tříměsíčního studijního pobytu diplomanta na univerzitě ve Španělsku. Po formální stránce lze práci hodnotit kladně. Jak logické uspořádání, tak stylistiká a grafická úroveň práce je na velmi dobré úrovni. Lze konstatovat, že práce splňuje požadavky kladené na diplomovou práci a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Dobeš, Ferdinand

Práce se zabývá aktuálním tématem důležitým z hlediska použití slitin tohoto typu v řadě průmyslových aplikací. Teoretická část odpovídá požadavkům, kladeným na tento druh kvalifikačních prací. Objevují se zde některé chyby, které byly přejaty z původních prací: - v kapitole 1.5.4 jsou přehozeny numerické hodnoty konstant gama a gama s čárkou - rovnice (12) je špatně vysazena již v citované práci [17] a má jiný původ než uvádí diplomant - definice vůle c (obr 6) neodpovídá definici, jakou použili Noris a Parker (tab.2) - v rovnicích 9, 13 a 14 by bylo vhodnější použít zápis arcsin místo sin na mínus 1 Na druhou stranu je třeba pochvalně konstatovat, že diplomat úspěšně shrnul poněkud nepřehlednou práci Sandersovu [13]. V kapitole 1.7 postrádám zmínku o SPT zkouškách hliníkových slitin na jiném španělském pracovišti v Burgosu (1.1 Cuesta, J.M. Alegre: Engineering Failure Analysis 26 (2012) 240 - 246). Vlastní SPT experimenty byly provedeny na dvou pracovištích. Popis použitých experimentálních zařízení je poměrně stručný. Chybí zde údaje o použité přítlačné síle. Pro experimenty byla použita poměrně široká škála 10 experimentálních slitin, která vhodně reprezentuje spektrum materiálů na bázi hliníku a hořčíku, jak se s tím setkáváme v současných výzkumech. Zkušební materiály jsou výstižně charakterizovány chemickým složením, metalografickými snímky, rámcovým zařazením a možnostmi použití. Výsledky zkoušek jsou prezentovány v úplnosti v obrazové épříloze a tabulkovém shrnutí v hlavním textu. Tento způsob prezentace je třeba ocenit pro jeho přehlednost. Velmi přehledně jsou rovněž podány následující dvě podkapitoly s přepočtovými rovnicemi, které tvoří vlastní jádro celé práce. Diskuze je vedena stručně, ale na velmi přijatelné úrovni. Jsou konstatovány rozdíly proti starším pracím a naznačeny možné příčiny těchto rozdílů. Možná zde mohl být věnován prostor i práci Norise a Parkera, zmíněné v úvodní kapitole 1. Velmi cenné je zjištění vlivu typu lomu na charakteristiky přepočtových rovnic.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 80316