VAŠÍČEK, F. Přenos dat po rozvodných elektrických sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Zeman, Václav

Student se v tématu práce dobře orientoval, pracoval samostatně a hlavní cíl práce, kterým byl návrh laboratorní sítě, splnil. Popis navrženého řešení mohl být zpracován podrobněji.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 42/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce B 17/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Mišurec, Jiří

Cílem práce bylo navrhnout laboratorní síť s PLC modemy a provést na této síti některá měření. Práce má logickou stavbu, je rozdělena na část teoretickou a část návrhu sítě a experimentálního měření. Teoretická část tvořící převážnou část práce se zabývá především popisem technik využívaných v dané technologii. K této části nemám větších připomínek, student vhodným způsobem provedl souhrn poznatků z oblasti PLC. Vlastní návrh laboratorní sítě s praktickými testy je však popsán pouze na 7 stránkách. Proti navrženému řešení nelze mít námitek, student patrně využil PLC zařízení DefiDev, které měl k dispozici a vytvořil z nich laboratorní síť. Větší pozornost však mohl věnovat technickému popisu navržené sítě, z textu není zřejmé jak je síť rozsáhlá, jaké typy kabelů jsou využity pro síťové rozvody, jaké zdroje rušení se v síti vyskytují, není zdůvodně použití opakovačů apod. Všechny tyto informace jsou důležité pro provoz a do popisu sítě určitě patří. Také v tomto typu práce bych předpokládal podrobnější popis SW pro řízení sítě tak, aby byl využitelný pro další práci případně výuku.V praktických testech se student zaměřil především na zjišťování spekter signálů injektovaných PLC modemy do síťového rozvodu. Spektrum zjišťoval pomocí osciloskopu, ale bohužel jeho typ, parametry a zapojení v síti zůstává opět utajeno. Přes uvedené nedostatky lze však konstatovat, že student zadání práce splnil.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 14/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 13984