PÁLESCH, E. Povrchové a mechanické vlastnosti tenkých vrstev [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Čech, Vladimír

Erik Pálesch nastoupil do doktorského studijního programu v září 2010. Do oblasti rastrovací sondové mikroskopie (SPM) a nanoindentace byl zapracován již v období zpracování Diplomové práce v průběhu let 2009/10, kde se zaměřil především na vrypovou zkoušku. V průběhu doktorského studia si dále rozšířil zkušenosti s využitím techniky AFM, AFAM, cyklické nanoindentace, vrypové a otěrové zkoušky. V rámci zahraniční stáže na Michigan State University v USA pracoval na jiném typu AFM a nanoindentačního zařízení a v rámci další stáže na Tatung University na Tchajwanu pracoval také v oblasti plazmochemické technologie a chemických analytických metod. Podílel se na řešení řady odborných projektů: • Nanokompozitní vrstvy a nanočástice vytvářené v nízkotlakém plazmatu pro povrchové modifikace (Nanotechnologie pro společnost, KAN101120701, AVČR) • Vývoj funkčních mezivrstev pro polymerní kompozity s řízenou mezifází (ČR-USA, KONTAKT, ME09061, MŠMT) • Plazmochemické procesy a jejich technologické aplikace (GA ČR, 104/09/H080) • Plazmochemické zpracování vláknových výztuží pro polymerní kompozity s vysokými užitnými vlastnostmi (GA ČR, P106/11/0738) • Syntéza anizotropních vrstev pomocí plazmové nanotechnologie (bilaterální projekt ČR-Tchajwan, GA ČR, P205/12/J058) • Využití plazmové nanotechnologie pro kompozity s vysokými užitnými vlastnostmi (TA ČR, TA01010796) Erik Pálesch při své práci prokázal přiměřený stupeň samostatnosti při zvládání experimentálních technik a vyhodnocení naměřených dat. Jeho práce je přínosem k rozvoji oboru a přinesla nové a zásadní poznatky prezentované na konferencích a v časopisech. Podílel se na přípravě tří článků publikovaných v impaktovaných časopisech a dvanácti příspěvků na domácích a zahraničních konferencích. Erik Pálesch splnil své studijní povinnosti stanovené studijním plánem. Disertační práce splňuje kritéria kladená na disertační práci a doporučuji ji přijmout k obhajobě.

Navrhovaná známka

Posudek oponenta

Klapetek, Petr

Práce se zabývá studiem fyzikálních vlastností vrstev připravených pomocí depozice v plazmatu, a to zejména s cílem odhalit vztah mezi parametry depozice a tvrdostí a drsností vrstev na bázi tetravinylsilanu. Plazmová depozice patří mezi často využívané metody jak v oblasti vědy a výzkumu, tak v průmyslu; jedná se tedy o problematiku aktuální a skrývající velký aplikační potenciál. Vrstvy připravované v rámci této práce jsou například využitelné jako mezivrstvy v polymerních kompozitech vyztužených skelnými vlákny, což je problematika, kterou se pracoviště na němž byla většina práce řešena zabývá dlouhodobě se zjevnými výsledky. Předložená práce začíná teoretickou částí obsahující stručný popis jednotlivých experimentálních technik, jak využitých pro depozici, tak pro charakterizaci vzorků a analýzu dat (především různé metody rastrovací sondové mikroskopie, technika nanoindentace a vrypová zkouška, jsou zde ale popsány i metody, které se v práci dále nevyskytují, například elektronová mikroskopie či rastrovací tunelovací mikroskopie). Na tento úvod navazuje obsáhlá experimentální část popisující získané výsledky, které jsou současně s jejich prezentací zároveň diskutovány. Experimentální část přitom zahrnuje popis velkého množství měření ve snaze popsat detailně vliv parametrů depozice na výsledné vlastnosti vrstev. Práce je přehledně členěna a za formální nedostatek by bylo možné považovat jen uvádění převzatých obrázků v angličtině, bez snahy o překlad jejich popisků. Kvalitu jazykového zpracování (ve slovenštině) a případné gramatické chyby nedokážu posoudit. Z uvedených výsledků a jejich diskuze je zjevné, že autor odvedl velké množství práce. I přes výhrady je práce jistě přínosem pro rozvoj metodiky nanášení tenkých vrstev na pracovišti školitele. Autor provedl velké množství experimentů; je proto škoda, že se jejich prezentaci nevěnovala podobná péče. Zadání práce bylo nicméně beze zbytku splněno a mnohé z výsledků jsou velmi zajímavé a jistě si zaslouží další využití a především jejich publikaci. Navrhuji proto práci k obhajobě a po zodpovězení dotazů k udělení akademického titulu doktor.

Navrhovaná známka

Otázky

Skuhurov,, Andrey

Oponentský posudek na doktorskou disertační práciIng. ErikaPálesche: Povrchové a mechanické vlastnosti tenkých vrstev. V posuzované práci se autor zabývá přípravou a charakterizacíorganokřemičitýchtenkých vrstev a nanokompozitů na jejich bázi. Výzkum byl zaměřen především na analýzu povrchové morfologie, mechanických vlastnosti a adheze zmíněných materiálů.Organokřemičité povlaky představují třídu relativně nových materiálů s možností regulace jejich chemického složení od anorganických SiO2 do polymeru podobných Si:C:H:Otenkých vrstev, což se následně projevuje širokým rozsahem jejich mechanických vlastností. Studium takových povlaků je vysoce perspektivnípro vytváření materiálu s mimořádnými fyzikálními, chemickými, respektive biologickými vlastnostmi, které lze využit jako ochranné bariérové vrstvy, v optice, v biolékařských aplikacích atd.Výzkum má v současnosti mimořádný světový význam a řešením této problematiky se zabývají přední světové laboratoře. Experimentální program byl založen na použití dvou depozičních zařízenív tubulárním a plan-paralelním provedení.Jako charakterizační metody autor využil předevšímAFM mikroskopii pro měření topografií tenkých vrstev a nanomechanické testovánípro analýzu jejichmechanických vlastnosti. Autor prokázal hluboké porozumění tohoto na první pohledomezeného počtu použitýchanalyzačních metod a důrazně přesvědčil o jejich přiměřenosti pro řešení cílů práce. Předložená práce představuje 112stránkový elaborát. Práce má standardní strukturu aje rozdělena do několikalogicky uspořádaných kapitol obsahujících úvod do studované problematiky, popis experimentální části, kritickou analýzu dosažených výsledků a závěry. Výsledky práce, představují soubor původních a přínosných poznatků pro danou vědeckou oblasts potenciálem jejich efektivního využití v různých aplikacích. Za velmi silné stránky práce považují: a) využití sofistikovaných metod SPM, především Akustické AFM, a objevení určitých omezení její vhodnosti pro analýzu povrchu složitého tvaru; b) provádění nanomechanických testů přímo na skleněných vláknech pokrytých plazmovým polymerem a mapování modulu pružnosti v reálné kompozitní soustavě. Závěrem konstatuji, že předložená disertační práce rozhodně splňuje požadavky na nikladenéa výše uvedené dotazy a připomínky nijak nesnižují její vysokou vědeckou hodnotu. Autor jednoznačně prokázalschopnost komplexního přístupu k řešení dané problematiky. Doporučuji proto přijmout disertační práci k obhajobě a na základě úspěšné obhajoby udělit Ing. Paleschovi akademický titul Ph.D.

Navrhovaná známka

Otázky

eVSKP id 81035