TANDLER, Á. Biodostupnost kovových spécií ve vodním ekosystému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Vávrová, Milada

Předložená diplomová práce byla zpracována v rámci pobytu Erasmus v Lisabonu v Porugalsku, na Instituto Superior Técnico v rámci projektu získaného touto univerzitou. Práce byla tématicky zaměřena na sledování koncentrace volných kovových iontů v prostředí. Důvodem pro sledování této formy kovů bylo sledování biodostupnosti a z ní odvozené toxicity pro organismy. Pro experimenty byla použita membránová technika, která je pro toto stanovení optimální. Platnost a vhodnost metody byla ověřena pomocí směsi kovů Pb a Cu, a to za přítomnosti organických ligandů i při jejich absenci. Jmenovaná studentka prováděla veškeré experimenty v rámci této práce se svou konzultantkou v Portugalsku, o dílčích výsledcích jsem byla informována. Celý text je sepsán velmi slušnou angličtinou. Na základě posouzení všech těchto skutečností navrhuji hodnocení "A" - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Využívání konzultací při řešení práce B
Celkový přístup k řešení úkolů A
Kvalita zpracování výsledků A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Řezáčová, Veronika

Předkládaná diplomová práce „Biodostupnost kovových spécií ve vodním ekosystému“ se zabývá studiem techniky FDM (Flux Donnan Membrane) pro stanovení mědi a olova. Technika byla studována v laboratorních podmínkách. Přínosem této diplomové práce je následná možnost aplikace techniky ve vodním ekosystému, a tím možnost stanovení biodostupných forem mědi a olova. Diplomová práce je psána anglicky, má 44 stran a 34 odkazů na literaturu. Je napsána velmi stručně, rozvinutí většiny kapitol by zvýraznilo celou práci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 40566