ŠEVČÍK, M. Bezdrátová senzorová síť [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Prokopec, Jan

Cílem předložené bakalářské práce bylo vytvoření senzorové sítě pro monitorování domácnosti s využitím bezdrátové technologie pro komunikaci mezi senzory. Informace ze senzorů jsou předávány pomocí ethernetu do PC. Student prostudoval a stručně porovnal dostupné bezdrátové technologie. Na základě analýzy dostupných modulů zvolil technologii ZigBee v pásmu 2.4 GHz, pro které jsou moduly snadno dostupné. V práci je připraven koncept bezdrátové sítě, propojení síťového koordinátoru s PC a koncepce software pro PC, který slouží pro zobrazení a archivaci dat. Jak student konstatuje v závěru, zařízení se nepodařilo uvést do funkčního stavu. Formální stránka práce obsahuje nedostatky, které snižují výslednou kvalitu. Jedná se zejména o nejednotnou formu psaní práce, některé obrázky jsou zbytečně zvětšené, u převzatých obrázků je velmi nízká kvalita, přehozené reference na obrázky, popisy tabulek nejsou nad tabulkou a další. Zejména však schází blokové schéma navržených zařízení pro teploměr a koordinátor (detailní schémata jsou až v přílohách) a vývojové diagramy pro komunikaci mezi senzory a moduly ZigBit. I přes výše uvedené nedostatky doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání E 25/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Formální zpracování práce E 11/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
D
Body
60

Posudek oponenta

Fedra, Zbyněk

Předložená práce si klade za cíl vytvořit bezdrátovou senzorovou síť na bázi protokolu ZigBee. Větší část práce je popisem standartu ZigBee, srovnáním s dalšími vhodnými bezdrátovými systémy a popisem použitých modulů. Ve výčtu bezdrátových možností mi chybí zvážení modulů pro ISM pásmo na bázi RFM12 a RFM22. Z vlastní realizace je pak rozchozen převodník ethernet – sériová linka a navrhnuta jednoduchá aplikace pro pc. Zbytek je redukován konstatováním, že se nepodařilo naprogramovat ZigBee moduly rozhraním Jtag. Toto však podle mého názoru mělo být zjištěno někdy na úrovni semestrálního projektu. Samotná práce pak obsahuje dosti strohý úvod, zbytečně velká loga Bluetooth a WiFi, zajímavé překlady jako např. pomalá = low latency, převzaté obrázky a tabulky s nedostatečnou kvalitou (obr. 5, tab. 3) a také překlepy (např. popis obr. 16 – spor místo spoj). Ač je zadání na bakalářskou práci poměrně obtížnější (zvláště požadavkem použití ZigBee), lze pochybovat z jaké části je splněno. Přesto je však vidět, že student nad řešením rozhodně nějaký čas strávil, byť se nedostal k úspěšnému výsledku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání E 10/20
Odborná úroveň práce E 25/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse E 10/20
Formální zpracování práce E 5/10
Navrhovaná známka
E
Body
50

Otázky

eVSKP id 40575