GREGA, M. Tvorba automatických obchodních systémů pomocí genetických algoritmů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Budík, Jan

Student v diplomové práci využívá moderní nástroje pro návrh investičních strategií - genetické algoritmy. Důraz klade na významnost kontroly nalezených strategií a jejich parametrů. Základní předpoklady strategií vycházejí primárně z technické analýzy, kdy jsou sledovány hodnoty technických indikátorů v kombinaci s cenovými vzory, které významní obchodníci považují za vysoce ziskové. V práci bylo vytvořeno komplexní a diversifikované investiční portfolio, které dle měřitelných parametrů vykazuje prvky stability a robustnosti. Student svou prací prokázal znalosti v probletice návrhu invetičních strategií.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Doubravský, Karel

Předložená diplomové práce se zabývá využitím genetických algoritmů a genetického programování při tvorbě automatických obchodních systémů. Práce je členěna do tří hlavních kapitol s logickou stavbou a strukturou. Autor využil vybrané literární zdroje a sestavil srozumitelná teoretická východiska obchodování na finančních trzích a popsal základní principy jednotlivých prvků umělé inteligence, především genetických algoritmů. V analytické části jsou vysvětleny základní principy v současnosti používaných automatických obchodních strategií, včetně jejich testování a optimalizace. V návrhové části je navržen pracovní postup pro vývoj obchodních strategií založených na genetických algoritmech. Takto vygenerované strategie následně podstupují testy robustnosti, z nejodolnějších je sestaveno protfolium. Navržené protfolium je dále testován na historických datech. Z práce je patrné, že autor přistupuje systematicky k řešenému problému. Drobné připomínky bych měl k formě citací, kdy by bylo vhodné dodržovat příslušnou směrnici děkana, a formulaci cíle práce (jsou formulovány dva cíle, které se lehce odlišují).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji D
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 83307