HAVIAR, M. Optimalizace investičního portfolia pomocí metaheuristiky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Budík, Jan

Student v diplomové práci využívá postmoderní teorii portfolia, za kterou byla v roce 1990 udělena Harrymu Markowitzovi Nobelova cena. Tuto teorii využívá při tvorbě optimálního investičního portfolia, přičemž využívá moderních nástrojů - metaheuristiku. Kladně hodnotím cílené testování potrfolia v roce 2008 a 2009, kdy na finanční trhy dopadla krize a došlo k selhání investičních strategií mnoha významných finančních institucí. Kladně hodnotím vysokou odbornost studenta a aktivní přístup při vypracování diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků B
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji, včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Doubravský, Karel

Tématem předložené diplomové práce je návrh a implementace investičního modelu, který aplikuje metody Postmoderní teorie portfolia. S témetem práce koresponduje i její cíl. Práce je členěna do tří hlavních částí s logickou stavbou a strukturou. Autor vhodně využil vybrané literární zdroje a sestavil obsahově srozumitelnou teoretickou část, na kterou logicky navazují části analytická a návrhová. V analytické části popisuje klíčové části architektury modelu. V návrhové části autor navrhuje a implementuje investiční model, který na optimalizaci portfolia využívá metaheuristik. Navrhovaný model je vhodně testován na historických datech a na základě jeho hodnocení jsou optimalizovány jeho parametry. Nedílnou součástí návrhové části je také návrh softwarové aplikace. Z práce je patrné, že autor přistupuje systematicky k řešenému problému a dochází k samostatným a konkrétně specifikovaným závěrům. Drobnou připomínku bych měl k formě citací, kdy by bylo dobré dodržovat příslušnou směrnici děkana. Cíl práce byl definován srozumitelně a považuji jej za splněný. Z těchto důvodů doporučuji práci k závěrečné obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 83308