GROBELNÝ, P. Mikrofonová pole pro prostorovou separaci akustických signálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Míča, Ivan

Zadání bylo rámcově splněno, student pronikl do problematiky lokalizace a separace akustických zdrojů, několik algoritmů implementoval a experimentálně ověřil jejich funkčnost. K výsledkům práce mám jen několik méně závažných výhrad: a) v implementační části byla vytvořena knihovna algoritmů, avšak nebyla vytvořena ucelená aplikace, která by umožňovala po zadání parametrů lokalizovat a separovat jednotlivé zdroje automaticky b) metoda vyhodnocení kvality separace subjektivně, čili poslechem, byla navržena intuitivně, bez prostudování literatury a její výsledky jsou pouze hrubě orientační c) výsledky separace kruhovým polem naznačují, že lepších výstupů mohlo být dosaženo použitím jiné apertury, což však již nebylo experimentálně ověřeno. Po formální stránce práce trpí větším množstvím zejmnéna typografických chyb.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury A 9/10
Splnění zadání C 38/50
Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Schimmel, Jiří

Cílem diplomové práce bylo experimentálně ověřit spolehlivost lokalizace a úspěšnost separace signálů pomocí tvarování přijímací charakteristiky mikrofonního pole. Diplomant teoreticky popsal a nasimuloval charakteristiky mikrofonního pole při využití různých algoritmů tvarování a provedl praktické ověření na úloze separace signálů. Výsledky publikované v práci ale nelze ověřit, protože soubory na přiloženém DVD jsou nečitelné a v Informačním systému nejsou vloženy! V práci také schází jakýkoliv popis realizovaných funkcí pro Matlab jak z hlediska jejich realizace tak i z hlediska použití. Ani obsah přiloženého DVD není v příloze C dostatečně uveden. V práci není zhodnocen vliv konstrukce mikrofonního pole na jeho přijímací charakteristiku ani vliv prostoru, ve kterém bylo měření prováděno. Jedná se o prostor s akustickými úpravami pro snížení doby dozvuku, nikoliv o typický reálný prostor. Rovněž není zmíněna úvaha o charakteru zvukového pole pro vzdálenosti, ve kterých bylo měření prováděno. Samotný text práce je přehledně členěn, po formální stránce ale vykazuje nedostatky. Na straně 13 je místo rychlosti zvuku uvedena rychlost světla, na některých místech v textu i u řady vzorců schází citace, odkazy na rovnice jsou nesprávně formátovány, funkce sin a cos jsou psány kurzívou, obrázek 2.3 na straně 17 postrádá smysl, příloha 2 by měla být spíš součástí textu atd.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání E 10/20
Odborná úroveň práce C 37/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
D
Body
69

Otázky

eVSKP id 39857