SZPYRC, B. Měření parametrů kardiovaskulárního systému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Kolářová, Jana

Student se podrobně seznámil s kardiovaskulárním systémem a měřením jeho parametrů. Zaměřil se na zpracování elektrokardiogramů a převodem do vektorkardiogramu. Signály získal z vlastního měření pomocí počítačového systému Biopac podle navrženého protokolu. Parametry popisující kardiovaskulární systém před a po fyzické zátěži statisticky vyhodnotil a prokázal vliv fyzické zátěže na organismus. Student navrhnul programovou aplikaci v prostředí Matlab, která umožňuje naměřené signály zpracovávat a výsledky přehledně prezentovat. Zadání práce bylo splněno v celém rozsahu. Student se s touto prací účastnil studentské soutěže EEICT, ve které se umístil na 1. místě u komise B3 Zpracování signálů, kybernetika a silnoproud. Student přistupoval ke své práci velmi odpovědně a byl aktivní po celou dobu jejího řešení. Práci hodnotím stupněm výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 20/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Rychtárik, Milan

Práci lze rozdělit do tří částí. První část práce obsahuje vyčerpávající teoretický úvod do fyziologie srdce, vzniku a matifestaci EKG signálu a do způsobů měření a vyhodnocování některých vlastností EKG signálu se zaměřením na pohyb elektrické osy srdeční a vektorgardiogram. Tato část práce, ač možná až příliš obsáhlá, je přesto psaná přehledně a srozumitelně a může posloužit (a také slouží) jako dobrý úvod do dané problematiky. V druhé části student realizoval program pro zobrazení vektrokardiogramu a výpočet některých fyziologických parametrů z vlastních naměřených dat. Samotná realizace tohoto programu pomocí vlastnoročně navrženého GUI je vynikající a nelze k ní mít příliš výhrad. Připomínky mám pouze k popisu detektoru jednotlivých cyklů, který považuji za nedostatečný. Na tomto místě by se pro lepší názornost hodilo doplnit popis i jednotlivými výstupy z daných bloků (což by se v menší míře hodilo i u popisu dalších funkcí). Na druhou stranu je toto částečně kompenzováno výbornou koncepcí a komentářemi vlastních zdrojových kódů. Poslední část práce zahrnuje navržení tří vlastních experimentů, získání vlastních dat a jejich vyhodnocení. K navrženým experimentům a jejich vyhodnocení nemám výhrad. Celkově je práce po obsahové stránce koncipována velice přehledně a srozumitelně, k formální stránce práce nelze mít výhrad, práce je i po vizuální stránce na velmi vysoké úrovni. Zadání považuji za bezezbytku splněné, celkově svědčí práce o výborných teoretických i praktických znalostech řešitele, práci navrhuji k obhajobě a hodnotím známkou: výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Formální zpracování práce A 10/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Odborná úroveň práce A 49/50
Splnění požadavků zadání A 20/20
Navrhovaná známka
A
Body
96

Otázky

eVSKP id 13931