DUŠEK, M. Implementace protokolu SIP [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Číka, Petr

Student aktivně přistupoval k práci, avšak až poslední týdny před odevzdání, což mělo za následek, že některé části nemohly být zcela splněny. I tak však považuji jeho práci za přínosnou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití literatury A 10/10
Formální zpracování práce A 20/20
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Splnění zadání D 30/50
Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Zukal, Martin

Diplomová práce Martina Duška je po formální stránce až na výjimky v pořádku. Rozsahem patří sice ke kratším, ale obsahuje vše potřebné k porozumění popisované problematice. Gramatických chyb a překlepů je v práci minimum. Student se snažil o úplné splnění zadání, avšak nevhodnou volbou knihoven (a snad i programovacího jazyka) se mu nepodařilo dosáhnout všech cílů práce. Výsledná aplikace je funkční jen z části: dojde sice k navázání hovoru pomocí zprávy INVITE, ale nejsou již přenášena multimediální data, takže účastníci hovoru se neslyší. Taktéž chybí možnost ukončení hovoru. Student se dále zabýval návrhem dalších částí programu. Zde bych ocenil, kdyby návrh obsahoval některé z běžně používaných UML (Unified Modeling Language) diagramů. Zejména diagram sekvencí by v některých případech pomohl k lepšímu pochopení chování aplikace. Oceňuji uvedení podrobného návodu pro sestavení použitých knihoven a uvedení příkladů použití do provozu. Mezi výtky patří špatná práce s literaturou. Nejen že seznam použité literatury obsahuje pouze osm položek, ale uvedené zdroje nejsou v teoretické části práce dostatečně citovány. V části popisující jednotlivé knihovny nejsou vůbec uvedeny odkazy na webové stránky zmiňovaných knihoven. Dále studentovi vytýkám nepřehledné formátování ukázek SIP zpráv, kde často chybí mezery mezi parametry v těle zprávy. Dosud nezmíněná hlavičková pole ukázkových zpráv nejsou v textu mnohdy vůbec vysvětlena. Z faktických chyb vybírám následující: pole Contact je povinnou nikoli volitelnou součástí zprávy INVITE (strany 15 a 16), třídy odpovědí byly převzaty z protokolu HTTP nikoli z HTML (strana 20 a dále), odpovědi z třídy 1xx mohou obsahovat tělo - příkladem je zpráva 183 Session Progress (strana 22). I přes uvedené výtky je práce přínosná a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání E 10/20
Odborná úroveň práce C 35/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse E 11/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
D
Body
63

Otázky

eVSKP id 39844