RADA, A. Elektrický lanový kladkostroj [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Mynář, Břetislav

Diplomant řešil návrh elektrického lanového kladkostroje. Porovnal různé možnosti uspořádání podvěsných kladkostrojů. S ohledem na co největší výšku zdvihu a maximální obsluhovaný prostor (dojezd kladkostroje do strany) zvolil variantu s čelním převodovým elektromotorem umístěným pod lanovým bubnem a přídavnou převodovkou umístěnou po straně kladkostroje. Pro pojezdové ústrjí zvolil variantu s elektromotorem umístěným v ose hřídele pohánějícího obě pojezdová kola. Provedl podrobný návrh mwchanismu zdvihu a kontrolu jeho hlavních částí včetně kontroly přídavné převodovky. Stejně podrobně se věnoval návrhu pojezdového ústrojí a pevnostní kontrole jeho částí. Všechny kontrolované části vyhověly. U přídavné, aby ozubení z pevnostního hlediska vyhovělo. Technická zpráva i výkresová dokumentace jsou zpracovány pečlivě, jsou velice rozsáhlé a až na několik drobných chyb mají dobrou úroveň.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Beníček, Karel

Splnění požadavků a cílů zadaní: Jednotlivé části diplomové práce jsou v souladu se zadáním, úkoly plynoucí ze zadání byly beze zbytku splněny. Výkresová část diplomové práce je provedena v dostatečném rozsahu, v provedení sestavných výkresů i vybraných výrobních výkresů. Řešení konstrukce odpovídá zadání a výrobním možnostem fy EGW. Postup řešení úkolu plynoucí ze zadání: Pořadí členění jednotlivých kapitol postupu řešení dané problematiky je logické a přehledné. Jednotlivé kapitoly na sebe vzájemně navazují. Postup výpočtu obsahuje všechny potřebné požadavky, nutné pro řešení mechanizmu kladkostroje (od výpočtu lana, určení typu elektromotoru a výpočtu vybraných částí mechanizmu). Vlastní přínos, originalita: Při řešení problematiky byly využity zkušenosti z konstrukce kladkostrojů renomovaných firem (Stahl, Abus, ..., zhodnoceno v úvodních kapitolách diplomové práce) a bylo přihlédnuto k požadavkům a možnostem fy EGW - vlastní uspořádání mechanizmu s využitím přídavné nakupované převodovky, a tím snížení nároků na výrobu. Uspořádání práce: Návaznost jednotlivých kapitol a jejich členěnění směřuje k jednoznačnému vyřešení úkolu. Jednotlivé části zprávy jsou vhodně dolněny objasňujícími schematy a ilustračními obrázky. Použité symboly odpovídají všeobecně uznávaným zvyklostem. Grafická úprava: Celková grafická úprava práce a její členění působí uceleným dojmem. Úroveň výkresové části odpovídá použitemu kreslícímu programu, jeho nastavení a dosaženým zkušenostem studenta při kreslení. Zde je patrná menší zkušenost s praxí při výrobě - technologičnost provedení konstrukcí, provedení konstrukce v návaznosti na výrobních možností a zvyklosti dané firmy. Celkové hodnocení práce: Diplomová práce působí ucelným dojmem. Jednotlivé kapitoly na sebe logicky navazují a jejich posloupnost směřuje k vyřešení úkolu. Celkový rozsah práce je dostačující. Způsob vypracování diplomové práce ukazuje na solidní základní vědomosti studenta k dané problematice, které mohou být dále rozvíjeny v další praktické činnosti studenta.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 12410