HOLEČEK, T. Škálování arteriální vstupní funkce v DCE-MRI [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Kratochvíla, Jiří

Bakalář Tomáš Holeček zpracoval problematiku škálování arteriální vstupní funkce v perfusním zobrazování pomocí magnetické rezonance. Teoretická část práce je rozdělena do dvou částí. V první části student popisuje problematiku akvizice a následného zpracování dat dynamického kontrastem zesíleného MR zobrazování, kde v souladu se zadáním práce osvětluje nutnost škálování arteriální vstupní funkce při použití slepého odhadu perfusních parametrů. Opírá se o dostatečné množství zahraničních časopiseckých příspěvků. Druhá teoretická část popisuje dodaný softwarový balík pro kompletní zpracování klinických dat. Student zde podrobně popisuje jak uživatelské rozhraní, tak samotnou programovou část, neboť tento software doplňoval a využíval při své práci. V praktické části student využitím softwarového balíku provedl předzpracování pacientských dat z Masarykova onkologického ústavu a poté extrahoval potřebné křivky koncentrace kontrastní látky v arterii (tzv. arteriální vstupní funkce). Zde oceňuji zejména analýzu vlivu výběru oblastí tkání z hlediska jejich počtu, typu a velikosti na slepý odhad arteriální vstupní funkce. Na základě zjištěných poznatků vybral vhodné signály ke škálování. Představil tři metody škálování a ty realizoval. V softwarovém balíku provedl odhady map perfusních parametrů pomocí dekonvoluce a srovnal výsledky z hlediska použitých modelů a typů škálování. Student vyvozuje ze získaných výsledků správné závěry. Praktická část dále obsahuje implementaci metod škálování arteriální vstupní funkce do softwarového balíku jako další blok zpracování dat. Bylo nutno dodržet stávající strukturu, což vyžadovalo podrobně proniknout do programové i grafické části softwaru. Tuto část práce považuji za nejpřínosnější a za velmi zdařilou, student zde prokázal samostatnost a dobrou znalost programování. V praktické části ještě student přidal další dva modely arteriální vstupní funkce do softwaru do části slepého odhadu této funkce. Zadání diplomové práce je splněno. Práce je bez zbytečných překlepů a gramatických chyb a technické vyjadřování studenta je nadprůměrné. Aktivita studenta byla po velkou část doby řešení dostatečná, bohužel ve stěžejní části zpracování práce ochabla, díky tomu došlo ke zbytečným časovým problémům se zpracováním dat. Důsledkem pak byl časový pres při sepisování textu práce, kde bylo minimum času na zpětnou kontrolu a případné zlepšení prezentace dosažených výsledků. Hodnotím stupněm B (88 bodů).

Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Kolář, Radim

Student Tomáš Holeček vypracoval diplomovou práci z oblasti perfuzní analýzy tkání za využití MRI technik. Práce je rozdělena do tří velkých kapitol, z nichž poslední, stěžejní kapitola, je napsána přibližně na třiceti stranách. V první kapitole autor shrnuje nutné poznatky z oblasti MRI zobrazování a perfuzní analýzy. I když se jedná o poměrně široký záběr, uvítal bych na některých místech podrobnější témat, která mají bližší vztah k samotné diplomové práci. Jedná se především o kapitolu 1.6, kde je velmi stručně uveden vztah mezi naměřenými daty a koncentrací kontrastní látky. Dále bych zde uvítal podrobnější popis modelů a parametrů residuální funkce tkáně. Parametry pak autor využívá při hodnocení metody škálování, kde je uveden jejich velmi stručný popis. Kapitola druhá pak obsahuje popis stávajícího softwarového balíku pro hodnocení perfuze. Praktická část je poměrně rozsáhlá, s řadou grafických ukázek. Autorovi práce se podařilo, na základě několika hypotéz, realizované metody škálování srovnat, vyhodnotit a diskutovat. Prezentace výsledků ve formě tabulek je však poměrně nepřehledná. Grafické vyjádření by bylo zřejmě vhodnější. Dále by bylo také vhodnější uvést i relativní chyby odhadu parametrů. Na práci také oceňuji, že autor zdařile zakomponoval realizované metody do stávajícího softwarového nástroje. Z hlediska formálního je práce v pořádku s minimem typografických chyb (prázdná místa na konci stránek). Uvedených literárních pramenů je dostatek, s převahou vědeckých článků. Zadání práce považuji za splněné a práci hodnotím stupněm B/85bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
85

eVSKP id 86977