BÍLÝ, O. Moderní řečové příznaky používané při diagnóze chorob [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Mekyska, Jiří

Student během realizace práce plnil úkoly nad rámec požadavků. Podílel se na databázi řečníků, která vzniká v rámci spolupráce s I. Neurologickou klinikou v nemocnici u sv. Anny. V oblasti hodnocení řečových příznaků dobrovolně uvedl evoluční algoritmy a moderní metody klasifikace. Tato práce je součástí komplexního projektu, na kterém se podílí další studenti FEKT, VUT v Brně. Pracoval samostatně a dbal rad vedoucího práce. Splnil zadání a dosáhl výborných výsledků.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 48/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 20/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Smékal, Zdeněk

Cílem diplomové práce byl návrh metody pro rozlišení zdravých a nemocných osob na základě analýzy řečových nahrávek. Nahrávky byly jednak poskytnuty lékaři, a jednak byly vytvořeny vlastními silami. Celkově bylo vypočteno 75 příznaků, které charakterizují vlastnosti řeči. Příznaky byly částečně počítány v programu Matlab a částečně byl využit volně dostupný program Praat. Pro trénování, testování a ověření byl použit program RapidMiner. Zadání diplomové práce bylo splněno. Práce je na dobré odborné výši, je psána čtivě a má dobrou jazykovou i grafickou úpravu. Existují drobné terminologické nepřesnosti (jako například pojem amplituda základního tónu). Není také vhodné používat anglická slova, a to ještě nepřesně, jako názvy kapitol (VOT ration atd.).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 48/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
93

Otázky

eVSKP id 39814