STOKLÁSEK, R. Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Makovský, Zdeněk

Student Stoklásek Rostislav pracovala na zadání bakalářské práce s názvem Obytný soubor na ulici Pastviny v Brně - Komíně zcela samostatně. Autor v průběhu práce zpřesňoval představu o návrhu urbánní struktury včetně jejího architektonického řešení, respektoval charakter parcely, zejména její topografické a kontextuální kvality nejen s ohledem na bezprostřední okolí, ale rovněž v kontextu celého území. Návrh se nesnaží navazovat na skladbu okolní stávající zástavby. Odlišuje se svoji formou pravidelné struktury tvořené jednoduchými kubusy rodinných domů. Přesto urbánní struktura včetně jejího architektonického řešení respektuje měřítko stávající zástavby Komína a to především sousední zástavby rodinnými domy. Návrh reaguje na topografii území a umožňuje ideální orientaci domů ke světovým stranám. Je zde uplatněna idea zahradního města s jasnou komunikační osnovou a diferenciace prostorů. Urbanistická kvalita takto vytvořených prostorů i jasné architektonické formy objektů vytvářejí kvalitní obytné prostředí odpovídající požadavkům kladeným na současný obytný soubor. Návrhy rodinných domů se vyznačuje správným dispozičním řešením, které by bylo možno individuálně upravovat. Připomínky vedoucího práce k urbanistickému konceptu obytného souboru i architektonické návrhy jednotlivých objektů na stavebním pozemku byly řešeny při pravidelných konzultacích. Konzultace s odborníky a specialisty v oboru svědčí o pochopení funkce architekta, autora koncepce návrhu a zároveň člena širšího kolektivu. Urbanistický návrh, dispoziční i konstrukční řešení navržených objektů vyhovuje platným normám. Kladně lze hodnotit grafické řešení předloženého projektu. Urbanistický i architektonický návrh splňuje rozsahem grafických příloh požadavky na dokumentaci zadaného tématu i požadavky kladené na bakalářský titul. Předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě. Hodnotím velmi dobré kvality konceptu i architektury navržených objektů a navrhuji hodnocení velmi dobře B 83.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B 83 velmi dobrá úroveň samostatné bakalářské práce
Navrhovaná známka
B
Body
83

Posudek oponenta

Kurtis, Gabriel

Práce se zabývá hledáním nové urbanistické struktury, která se snaží o privátní, semiprivátní a veřejné prostory. Oceňuji především snahu o zachování klidné zóny bydlení na úpatí Palackého vrchu, která navazuje na historickou strukturu menší rodinné zástavby a vrací do lokality lidské měřítko. Problematické může být v dnešní době zásobování rodinných domů v uzavřených blocích propojených pouze chodníky. Práce se snaží popírat současné “české” trendy nových výstaveb, kdy v poměru vynaložených nákladů chtějí mít budoucí obyvatelé veškeré vybavení - zařízení na svém pozemku, ale pokouší se vzdělávat potenciální bydlící po vzoru současné sociální výstavby rodinných domů v Evropě. Formální úroveň práce je dobrá. Ocenil bych dopracovanější představu fungování nízkoenergetické výstavby ve vztahu ke zvolenému stavebnímu detailu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C C79
Provozní řešení C C75
Technicko konstrukční řešení C C79
Architektonické řešení B B80
Formální úroveň B B89
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 84851