RICHTER, P. Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Boháč, Ivo

Student se ujímá řešeného tématu osobitým a svérázným způsobem, do řešeného území vstupuje s návrhem jasně odrážejícím principy soudobé architektonické tvorby. Svojí prací prokazuje plné pochopení správné pozice architekta jako nositele koncepční myšlenky. K povahovým rysům přístupu studenta patří bezesporu rovněž poctivost, pracovitost a zodpovědnost. S profesionální lehkostí přistupuje student i k dalším pracovním návykům, jako je například správné stanovení potřebných časových limitů pro jednotlivé fáze vlastní práce. Otázky a náměty k obhajobě: 1) Jakou má autor představu o režimu údržby prvků zeleně v ostrůvcích pochůzích ploch pěších uliček uvnitř struktury zástavby? 2) Jak budou reálně fungovat malá dětská hřiště nasazená přímo na boční fasádu krajového rodin. domku a v těsném sousedství parkovacích ploch?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 95 Přístup studenta ke zpracování zadaného tématu a vlastní předkládaná bakalářská práce jsou průkaznými projevy, vyjadřujícími připravenost studenta pro postup do další fáze odborného studia v MSP.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Pospíšil, Zdeněk

Tato práce je ukázkou velmi zdařilého urbanisticko architektonického konceptu na vysoké úrovni, a to rovněž po stránce grafického provedení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Autor přináší jeden z nesporně zajímavých přístupů k zastavění řešeného pozemku. Do území vsazuje zcela jasný koncept, vycházející z vlastních představ o moderních standardech bydlení. Je sympatické, že se autor nebojí vyzkoušet si vlastní verzi progresivních trendů kompaktních forem bytové zástavby.
Provozní řešení A Provozně dispoziční řešení bytů je jasné, funkční, praktické, nabízející vysoký komfort bydlení v souladu se současnými požadavky a nároky.
Technicko konstrukční řešení A Materiálově konstrukční řešení je promyšlené a odpovídající charakteru navržené zástavby. K uvážení ponechávám, zda je smysluplné volit obvodový plášť vyzdívaný v tloušťce 250 mm a poté doplněný tepelnou izolací v tloušťce 200 mm.
Architektonické řešení A Architektonické řešení navržené zástavby je nápadité , odvážné, s nespornými prvky jedinečnosti, podložené jasnou představou o základní filozofii nabízené formy bydlení. Rovněž zde se ovšem nabízí otázka, jak bude zajištěno soukromí venkovních obytných ploch jednotlivých bytů, především situovaných do přízemí.
Formální úroveň A Po stránce grafické a adjustační výbavy práce vykazje velmi vysokou, profesionální úroveň. Celý elaborát svojí výpravností jasně prezentuje autorovy koncepční záměry. Oceňuji, že jako jeden z mála nabídl k lepšímu posouzení záměru také fotodokumentaci současného stavu pozemku a vlastní náčrty úvodních koncepčních záměrů.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 84908