ERTL, J. Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Makovský, Zdeněk

Student Ertl Jakub pracovala na zadání bakalářské práce s názvem Obytný soubor na ulici Pastviny v Brně - Komíně zcela samostatně. Autor v průběhu práce zpřesňoval představu o návrhu urbánní struktury včetně jejího architektonického řešení, respektoval charakter parcely, zejména její topografické a kontextuální kvality nejen s ohledem na bezprostřední okolí, ale rovněž v kontextu celého území. Návrh řeší zástavbu zadaného území třemi objekty pavlačového typu a objektem vybavení. Důvodem takového návrhu je zahuštění zástavby při zachování kvalit bydlení, velká škála typologických druhů bytů a možnost vytvoření kvalitních veřejných i soukromých prostorů. Bytový dům umožňuje komfort vertikálního propojení s podzemními garážemi. Kompozice objektů vychází s topografie terénu. Uvolněný půdorys I. NP umožní prostorovou kontinuitu řešeného pozemku. Měřítko hlavních bytových objektů navazuje spíše na bytovou zástavbu Komína. Přesto se členění bytových objektů snaží respektovat okolní zástavbu rodinných domů. Urbanistická kvalita vytvořených veřejných prostorů i jasné architektonické formy objektů vytvářejí kvalitní obytné prostředí odpovídající požadavkům kladeným na současný obytný soubor. Řešení pavlačového bytového domu se vyznačuje jasnou typologií bytů i jejich dispozičních řešení a vychází z požadavku na bydlení, které je určené převážně pro střední třídu obyvatel. Připomínky vedoucího práce k urbanistickému konceptu obytného souboru i architektonické návrhy jednotlivých objektů na stavebním pozemku byly řešeny při pravidelných konzultacích. Urbanistický návrh, dispoziční i konstrukční řešení navržených objektů vyhovuje platným normám. Kladně lze hodnotit grafické řešení předloženého projektu. Urbanistický i architektonický návrh splňuje rozsahem grafických příloh požadavky na dokumentaci zadaného tématu i požadavky kladené na bakalářský titul. Předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení velmi dobře B 85.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B 85 velmi dobrá úroveň samostatné bakalářské práce velmi dobrá úroveň samostatné bakalářské práce
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Čelikovský, Martin

Celkové řešení působí velkoryse a přívětivě. Některé aspekty návrhu by zasloužily větší propracovanost.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C Podélný charakter zástavby účelně rozděluje parcelu na část komunikací (příjezdová cesta, pěší propojení, pavlače) a pobytovou (louka, obytné místnosti, lodžie). Tato koncepce umožňuje optimální orientaci všech bytů (výhledy, oslunění). Jako diskutabilní vnímám míru zastavěnosti území. Ocenil bych podrobnější schéma pěší a automobilové dopravy, návrh v tomto ohledu působí nedopracovaně.
Provozní řešení C Myšlenka opakujícího se modulu a variabilita bytových jednotek je silná, ale vytváří řadu úskalí, se kterou si student nedokázal precizně poradit (neadekvátní míry některých místností k velikosti bytu, nevhodná orientace kuchyní do uzavřené pavlače, existence pavlačí u krajních větších bytů je formální a nadbytečná).
Technicko konstrukční řešení C Podepření pavlačí a lodžií sloupy působí poněkud těžkopádně a předimenzovaně ve vizualizacích i v půdorysech. Zjednodušení konstrukčního řešení v tomto ohledu by koncept posílilo.
Architektonické řešení B Řešení zalomených volně vznášejících se objektů nad přirozeně klesajícím terénem působí elegantně a vytváří parter bez bariér. Oceňuji zajímavé členění fasád pavlačemi a lodžiemi.
Formální úroveň C Prezentace projektu je na slušné úrovni, opírá se o kvalitní vizualizace a přehledné půdorysy. Větší pozornost mohla být věnována grafice situace a pohledů.
Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 84844